Ontdek alles over de bijverdiengrens en studiefinanciering

Foto: Privébezit

Buiten college-uren flink aan het bijverdienen? Lekker geregeld. Tenminste… Enig idee hoeveel er op je loonstrook mag staan zonder dat je gekort wordt op je studiefinanciering? Of weet je al dat je straks te veel hebt verdiend en wil je jouw toelage met terugwerkende kracht stopzetten?

Jaarlijks krijgen duizenden scholieren en studenten met een bijbaan een blauwe envelop in de bus met slecht nieuws: ze moeten (een deel van) hun studiefinanciering terugbetalen. Hoe kan dat?

Bijverdiengrens
Studiefinanciering is bedoeld om studeren mogelijk te maken. Verdien jij in je vrije tijd meer dan een bepaald bedrag, dan gaat de overheid ervan uit dat je geen financiële hulp nodig hebt om een opleiding te volgen. Dat bedrag noemen we de ‘bijverdiengrens’, die voor 2012 is vastgesteld op € 13.362,53 (voor 2010 en 2011 op € 13.215,83).

Verdien je meer dan de bijverdiengrens, dan moet je het bedrag boven die grens terugbetalen. Bij het bepalen van het bedrag dat je eventueel moet terugbetalen, zijn ook andere gegevens van belang. Het maakt namelijk uit of je op kamers woont en een eigen bedrijfje runt, of dat je nog thuis woont en in loondienst werkt. De checklist op http://onderwijsenbijverdienen.overheid.nl helpt je alles op een rijtje te krijgen. Via deze website vind je bovendien alles wat je moet weten over leren en bijverdienen.

Te veel verdiend?
Heb je in 2011 te veel bijverdiend? Tot 1 juli 2012 kun je de studiefinanciering met terugwerkende kracht stopzetten. Weet je pas in 2013 dat je in 2012 meer hebt verdiend dan € 13.362,53? Dan heb je nog tot 1 juli 2013 de tijd om de studiefinanciering over de maanden in 2012 in te trekken.

Lees ook:LSVb wil duidelijkheid van politiek over studiefinanciering
Lees ook:Even sms-en voor geld
Lees ook:Deel jongeren heeft geen probleem met zwart werken
Lees ook:Grote groep studenten boetes vanwege verlopen reisrecht
Lees ook:Gevangenen krijgen stufi

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>