Student verwacht geen gouden bergen na studie

Foto: Privébezit

HBO- en WO-studenten hebben geen hoge verwachtingen van hun startsalaris. Ruim een derde van de studenten die meededen aan het online carrièreonderzoek van ASA verwacht tussen 1.800 en 2.000 euro per maand te gaan verdienen. Dit is een reële verwachting, zeker gezien de huidige economische situatie. Slechts 7 procent is erg positief en denkt maandelijks een salaris van 2.600 euro te kunnen bijschrijven. ASA vroeg 981 HBO- en WO-studenten naar hun verwachtingen en plannen na het afstuderen.

Ook blijkt uit het onderzoek dat studenten het liefst willen werken bij de overheid. Deze sector is veruit het populairst (11 procent). Dit biedt kansen, aangezien onder andere uit het eerder verschenen ASA Trendrapport blijkt dat deze sector sterk aan het vergrijzen is. Daarnaast geeft 17 procent aan dat zij absoluut niet bij een bank of verzekeraar wil starten, werken in deze sector is het minst populair. Verder blijkt dat starters het liefst beginnen bij een middelgroot bedrijf met 26 tot 50 werknemers. Tot slot is een opvallend resultaat dat 21 procent van de respondenten aangeeft na het afstuderen een eigen bedrijf te willen starten.

“Het lijkt er sterk op dat studenten en starters verwachtingen ten aanzien van arbeidsvoorwaarden aanpassen aan het huidige economische beeld. Dat de overheid erg in trek is bij studenten past bij het beeld van de maatschappelijk betrokken student van nu. De bank- en verzekeringssector heeft een flinke uitdaging bij het aantrekken van jong talent. Employer branding wordt voor deze sector dan ook steeds belangrijker bij het interesseren en binnenhalen van jong talent. Wij ondersteunen hier organisaties uiteraard graag bij”, aldus Monica van der Meeren, commercieel directeur bij ASA.

Lees ook:Studenten verkiezen werksfeer boven salaris
Lees ook:Eigen bedrijf lijkt studenten wel wat
Lees ook:Studenten en ouders willen af van leenstelsel Bussemaker
Lees ook:Studentenkamers te kort; 33.000 extra kamers nodig in 2020
Lees ook:Studenten twijfelen massaal aan Masteropleiding

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>