Sollicitatiebrief schrikt sollicitanten af

Uit een gezamenlijk onderzoek op twee websites voor sollicitaten onder ruim 1000 deelnemers is gebleken dat meer dan de helft van de werkzoekenden moeite heeft met het schrijven van een sollicitatiebrief. Sterker nog, de sollicitatiebrief vormt voor vele sollicitanten een flinke drempel en leidt tot minder sollicitaties.

Bijna 15% vindt het niet alleen lastig om een motivatiebrief te schrijven, maar wordt zelfs afgeschrikt en aan het twijfelen gebracht om daadwerkelijk te solliciteren. Hiervan besluit bijna 20% uiteindelijk helemaal niet te reageren op een vacature. Enkel een grote minderheid ziet volgens het onderzoek een sollicitatiebrief als een interessante uitdaging in plaats van iets lastigs. Het schrijven van een sollicitatiebrief kan moeilijk genoemd worden en werkt zelfs in tijden van crisis en werkloosheid afschrikwekkend. Een motivatiebrief werkt dus in vele gevallen ironisch genoeg démotiverend.

De grote meerderheid van dezelfde peilingsdeelnemers vindt dat de perfecte sollicitatiebrief tussen een half en een heel A4 lang hoort te zijn. Minder dan een tiende denkt dat een goede sollicitatiebrief zo lang mogelijk is. Meer dan de helft vindt de weergaven van zijn of haar capaciteiten en persoonlijke eigenschappen het belangrijkste onderwerp in een motivatiebrief. Ongeveer 27% acht dit een uiteenzetting waarom het bedrijf waar er gesolliciteerd wordt zo bijzonder en interessant is. Een minderheid vindt het vermelden van ervaringen in het verleden en een uitleg over hoe er bij de vacature terecht is gekomen het belangrijkst om te vermelden.

Bovenstaande gegevens geven aan dat er onduidelijkheid heerst over hoe een goede sollicitatiebrief er precies uit hoort te zien. Over de lengte en onderwerpen die aangekaart moeten worden in een motivatiebrief heerst blijkbaar verwarring. Tevens illustreren deze gegevens dat het moeten schrijven van een sollicitatiebrief afschrikwekkend en demotiverend kan werken voor sollicitanten.

Meer informatie over dit onderzoek: klik hier.

Lees ook:Sollicitant ergert zich aan algemene afwijzingen
Lees ook:Facebook neemt WhatsApp over; zorgen om gegevens
Lees ook:Jongeren wantrouwen bankieren via mobiel
Lees ook:Jonge advocaten: geen aantrekkelijk toekomstperspectief
Lees ook:Rotterdam pakt straattaal aan; taalniveau jongeren te laag

1 Reacties // Reageer

One thought on “Sollicitatiebrief schrikt sollicitanten af

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>