Last van boze klanten in supermarkt door alcoholwetgeving

Uit een enquête van FNV Jong en FNV Bondgenoten onder supermarktpersoneel blijkt dat bijna de helft van de respondenten (46,6 procent) sinds de nieuwe regelgeving veel boze reacties van klanten krijgen.

Supermarktpersoneel wordt hiermee volgens de vakbonden in een erg lastig parket geplaatst. Uit de enquête blijkt namelijk ook dat als het personeel niet om een legitimatie vraagt dit bij 81,4 procent leidt tot sancties en in 48,5 procent van de gevallen zelfs tot ontslag. Tegelijkertijd heeft 50,5 procent van de medewerkers geen mogelijkheid gehad een cursus te volgen hoe om te gaan met deze agressiviteit.

“Dit zorgt voor een onhoudbare situatie,” stelt Robbert Coenmans, voorzitter van FNV Jong. “Aan de ene kant moet gevraagd worden om een legitimatiebewijs, anders raak je je baan kwijt. Aan de andere kant word je dan geconfronteerd met boze klanten en worden jou niet de middelen aangereikt om daar op een veilige manier mee om te gaan. Dat moet anders.”

Henk van der Ploeg, landelijk onderhandelaar FNV Bondgenoten: “De supermarktwerkgevers zadelen hun werknemers op met deze onmogelijke opdracht met hieraan bizarre sancties gekoppeld. Eén van de oplossingen kan liggen in het scheiden van de verkoop van alcohol en tabak. Laat de verkoop van deze artikelen plaatsvinden in aparte bedrijfsruimtes met gespecialiseerd personeel.” Uit de enquête blijkt dat 52,7 procent van de respondenten denkt dat dit een goede oplossing is. Van der Ploeg: “Tegen de werkgevers wil ik zeggen: luister naar je personeel en stop onmiddellijk met de sancties!”

De online-enquête liep van donderdag 27 februari tot donderdag 13 maart; in totaal hebben 427 supermarktwerknemers gereageerd. Hiervan is bij de helft kassamedewerker.

Lees ook:Vakkenvullerswedstrijd tussen Sterretje en Tweede Kamerleden
Lees ook:Loon jonge werknemer drogisterij gaat omhoog
Lees ook:Vodafone klanten bellen gratis van 2 tot en met 5 mei
Lees ook:Chaos bij Internet+Bellen van KPN
Lees ook:Bijna 1 op de 3 jongeren gaat vreemd

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>