Student komt €480,- tekort voor kamer

Een kamer in Nederland kost gemiddeld €472,- per maand. De gemiddelde student heeft echter maar een budget van €432,- per maand voor een kamer. Dit betekent dat een student op jaarbasis €480,- tekort komt.

Uit onderzoek van Kamers In Nederland over gegevens van 2013 blijkt dat een kamer in Nederland gemiddeld €472,- kost en 21 m2 groot is. Per vierkante meter moet er dus €22,- betaald worden. Een student heeft gemiddeld €432,- te besteden, terwijl een kamer doorgaans meer kost. Het budget van een student is dus niet toereikend voor de prijs die voor een kamer gerekend wordt.

Goedkoopste kamer
Een kamer is gemiddeld het duurst in Amsterdam, hier moet er namelijk €522,- afgerekend worden voor een kamer van 17 m2. In het noorden en in het zuiden is een kamer aanzienlijk goedkoper dan in de Randstad. Zo betaal je voor een kamer in Groningen gemiddeld €390,- voor een kamer van 23 m2 en in Tilburg gemiddeld €301,- voor een kamer van 17 m2. Voor de duurste kamer werd €54,- per vierkante meter gevraagd. Het ging hierbij om een kamer van 14 m2 voor €760,- op het Leidseplein in Amsterdam. De goedkoopste kamer, €200,- voor 20 m2, kon men vinden in Deventer.

Op jaarbasis bespaart een student gemiddeld €2652,- wanneer hij of zij in Tilburg gaat studeren en wonen, in plaats van in Amsterdam. Dit zijn al snel 1000 biertjes, 25 schoolboeken, 50 paar nieuwe schoenen, 4 nieuwe laptops, 250 keer een pizza laten bezorgen of 30 Ikea Expedit kasten.

Kamer in het centrum
Opvallend is dat maar liefst 70 procent van alle kamers door een vrouw wordt geplaatst. Een verklaring hiervoor kan zijn dat mannen een nieuwe huisgenoot vaker ‘via via’ zoeken of dat vrouwen de taak van een advertentie plaatsen vaker op zich nemen. Kamers in het centrum zijn populairder dan een kamer buiten het centrum, ook al zijn deze laatsten goedkoper. Dat kamers in de binnenstad populair zijn, lijkt het aantal advertenties voor kamers in de binnenstad hiervoor niet te beïnvloeden. Voor kamers binnen- of buiten het centrum worden namelijk ongeveer evenveel kamers geplaatst. Wel wordt een kamer in het centrum vaak maar voor bepaalde tijd aangeboden.

Lees ook:Studentenkamers vaak te duur
Lees ook:Help! Waar zijn de kamers?
Lees ook:Studentenkamers voor een prikkie
Lees ook:Oudjes mogen wel gratis de bus in
Lees ook:Kamer gezocht!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>