Voorlichting over vakantiewerk

Veel jongeren werken in de vakantie bij om een extra zakcentje te verdienen. Echter zijn veel jongeren niet op de hoogte van wat wel en niet mag en hoe het precies zit met de belastingen. FNV is daarom door het land aan het touren om jongeren voor te lichten over vakantiewerk. Jongeren kunnen bij hun terecht voor informatie over onder andere arbeidsomstandigheden (tot hoe laat, hoe lang, hoe vaak, etc.) en belastingen. Een zeer goed initiatief, want er zijn veel regels waar werkgevers zich niet aan houden en situaties waar je als jongere voor moet oppassen. Bijvoorbeeld zwart werk (je wordt niet verzekerd, loopt de kans niet uit te worden betaald) en overwerk (bijv. lang werken zonder pauze, tot laat ‘s nachts werken terwijl dat wettelijk niet eens mag). Dan zijn er nog de belastingen. Wat dat betreft is het zeker verstandig om je erin te verdiepen. Er geldt bijvoorbeeld een maximum aantal uur dat je mag werken, anders verlies je je recht op kinderbijslag/stufi. Dan heb je dus voor nop gewerkt. Verder gelden er weer aparte regels voor twee banen tegelijk hebben. Ik weet niet precies hoe dat zit, maar toen ik twee banen tegelijk had, ging 1/3 van mijn loon naar de Belastingdienst. Vergeet in ieder geval dus niet om in april je Tj-biljet in te vullen om dat geld terug te krijgen. Om te voorkomen dat je wordt uitgebuit door je werkgever of geld misloopt vanwege allerlei regeltjes, doe je er sowieso goed aan je voor te laten lichten (internet, folders, etc.) over vakantiewerk.

Lees ook:Arbeidsinspectie onderzoekt werkomstandigheden jongeren
Lees ook:Arbeidsinspectie checkt vakantiewerk in tuinbouw
Lees ook:Jongeren hebben zin om te werken deze zomer
Lees ook:Jeugd kent rechten en plichten bij vakantiewerk niet
Lees ook:Deel jongeren heeft geen probleem met zwart werken

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>