Snel smsen maakt jongeren lui

Het kan vast ook met jouw mobiele telefoon: T9. Oftewel, de woordenboekfunctie tijdens het smsen. Lekker handig, want deze functie zorgt ervoor dat je niet meer drie keer op elk knopje hoeft te drukken om een woord te maken. Je mobieltje weet zelf welk woord jij bedoelt, meestal dan. Makkelijk, maar jongeren die deze functie vaak gebruiken lopen het risico dat zij in de toekomst minder actief na kunnen denken.

Volgens de Britse epidemioloog Michel Abramson worden kinderen onnauwkeuriger naarmate ze vaker T9 gebruiken. In zijn onderzoek liet hij twee groepen 11- tot 14-jarigen IQ-tests maken. Het ging om een groep die vaak gebruik maakten van de woordenboekfunctie en een groep die dat niet deed. De snelle sms’ers legden de test sneller af maar maakten meer fouten.

Professor Luc Crevits is neuroloog aan de Universiteit van Gent. Hij vermoedt een verband tussen het smsen en het denkniveau van de jongeren. Omdat de jongeren gewend zijn aan een systeem waarin suggesties worden gegeven, hebben zij niet de neiging zelf snel na te denken. Reden tot paniek is er overigens niet. Tussen het elfde en veertiende levensjaar zijn de hersenen nog volop in ontwikkeling. Gewoontes kunnen nog gemakkelijk veranderen.

Bron: De Standaard

Lees ook:Online je liefje dumpen populair
Lees ook:Jongeren en het milieu
Lees ook:Drie jongeren omgekomen bij sneeuwscootertocht
Lees ook:Speciale creditcard voor jongeren: 3V
Lees ook:Eén op drie jongeren: ‘Het was een vechtscheiding’

1 Reacties // Reageer

One thought on “Snel smsen maakt jongeren lui

  1. bryen

    hee mam bel ff gr bryen

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>