Jongeren krijgen sneller straf van papa justitie

Foto: Sammis Co (Flickr)

Criminele jongeren moeten sneller worden aangepakt. Dat vindt het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam. Taakstraffen en boetes moeten binnen een paar dagen bij de overtreder aankomen. Niet alleen moeten jongeren sneller hun straf ondergaan, ook binnen de taakstraffen verandert wat. Die moet worden uitgevoerd in de wijk waar het misdrijf is gepleegd.

Wanneer iemand zich nu schuldig maakt aan straatcriminaliteit duurt het soms weken voor de straf echt van start gaat. Door sneller te straffen hoopt justitie in Amsterdam dat de criminaliteit op straat afneemt. Justitie wil vooral straatroven en vandalisme verminderen omdat deze ook voor anderen veel overlast veroorzaken.

Momenteel heeft justitie de mogelijkheid wet-overtreders een taakstraf van maximaal 180 uur te geven zonder hiervoor naar de rechtbank te gaan. Voor minderjarigen is deze straf maximaal 60 uur. Deze optie gebruikt het OM momenteel alleen bij dronken bestuurders. Wanneer de nieuwe aanpak van start gaat is nog niet duidelijk. De reclassering en Kinderbescherming gaan nog met justitie in overleg.

Lees ook:Herrieschoppers de wijk uit
Lees ook:Wiet heeft Nederlandse jongeren in zijn macht
Lees ook:Amsterdam pakt jonge schoffies aan
Lees ook:Laura Dekker geeft jongeren zeiltips
Lees ook:Jongeren Jeugdzorg in containerwoningen

1 Reacties // Reageer

One thought on “Jongeren krijgen sneller straf van papa justitie

  1. Jules Vismale

    Het zou beter zijn als de ouders van criminele en misdragende jongeren hun kroost eens zouden aanpakken. Dat wordt het duidelijks gemaakt in een tekenfilm over Casper, het vriendelijke spookje, getiteld “A Visit from Mars” uit 1963. Op een bepaalde dag werd de rust in het spookhuis, waar Casper in woonde met The Ghostly Trio, verstoord toen een vliegende schotel binnen kwam vliegen. De piloot van deze schotel was een klein Marsmannetje met blond haar en een rood Marskostuum. Hij heette Marty en was brutaal, verwaand en slecht gehumeurd maar hij wilde dat Casper hem zou rondleiden op de Aarde. Casper ging akkoord waarop zij wegvlogen al kom Marty niét door de muur vliegen en gedroeg hij zich als een verwende huilebalk! Marty bleek geen verstand van de wereld te hebben maar Casper ontdekte puur toevallig dat Marty voor het ondernemen van zijn uitstapje van school spijbelde, de schotel had gestolen en in het geheim was weggegaan. Op Mars werd de diefstal ontdekt maar daar ze niet wisten dat Marty de dief was verdachten ze de aardbewoners hiervan. Ze dreigden met een oorlog en Casper en Marty besloten de schotel terug te brengen. Eerst moesten ze nog twee raketten, die van een militaire basis op de aanvallende Marsvloot werden afgevuurd, weglokken. Daarop landde Marty op de grootste vliegendse schotel die door zijn vader (tevens de leider van de Marsvloot) werd bestuurd en Marty sprong blij in zijn armen. De blijdschap was wederzijds al wist Marty’s vader nog niet wat zijn ondeugende spruit had uitgehaald en Marty besefte niet dat hij zichzelf zou verraden. Toen hij vertelde dat Casper hem had gered, de oorlog had gestopt en dat deze een spook was schrok zijn vader zo erg dat hij met Marty in de schotel verdween (waarbij deze zijn zendantenne verloor). Ze vlogen terug naar Mars en Casper bleef achter in de lucht zweven. Hij kreeg de antenne in handen en hoorde toen het einde van een gesprek tussen Marty en zijn vader. Hieruit was te merken dat Marty’s vader eindelijk had ontdekt dat zijn stoute zoontje de vliegende schotel had gestolen, van school spijbelde en (blijkbaar tegen het verbod in) naar de Aarde was gevlogen en hiermee dus de oorlog had veroorzaakt. Marty veronschuldigde zich dat hij dit laatste nooit had gewild maar zijn vader was woedend geworden en hij besloot om de bengel zijn streken voorgoed af te leren! Opeens klonk een hard kletsend geluid dat zich tientallen malen herhaalde en Marty begon in combinatie hiermee te schreeuwen en te huilen. Casper raadde meteen dat Marty door zijn razende vader over de knie was genomen en een gigantisch pak voor zijn broek kreeg! Toch vond Casper het reuze grappig dat Marty een enorme hoeveelheid billenkoek ontving maar dat was eigenlijk ook Marty’s welverdiende loon! Zijn vader hield zich namelijk aan een Bijbels gezegde: “Hij die zijn kind liefheeft die tuchtigt het!”

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>