Als je niets mag, doe je alles

Je mag niet roken, niet drinken, niet alleen door het bos fietsen en als je dan toch een keertje uit mag dan moet je om twee uur al weer binnen zijn. Oh wee als je iets fout doet, dan is het huis te klein. Sommige ouders willen hun kinderen zo lang mogelijk beschermen. Maar juist dat blijkt negatief gedrag in de hand te werken.

Natuurlijk is het niet normaal dat alles zomaar mag en kan. Toch is het voor ouders belangrijk de juiste balans te vinden tussen grenzen stellen en zelfstandigheid stimuleren. Juist door te veel controle uit te oefenen op de tieners hebben zij meer kans om later asociaal gedrag te gaan vertonen, ontdekte orthopedagoge Miranda Sentse.

Ze onderzocht het gedrag van tweeduizend jongens en meisjes van tien tot vijftien jaar. Daaruit bleek dat ouders die hun kinderen teveel de juiste kant op willen duwen juist het tegenovergestelde bereiken. Zeker bij tieners die zich al volwassen voelen is zelfstandigheid en leren van hun eigen fouten belangrijk.

Naast ouders hebben ook de vrienden van jongeren een grote invloed op hun gedrag. Zowel positief als negatief. Soort zoekt soort en ‘foute vrienden’ sleuren elkaar verder in de shit. Toch zijn er ook vrienden die juist andere jongeren in het gareel kunnen houden wanneer de ouders dat niet lukt.

Bron: AD

Lees ook:Ouders, Facebook en privacy
Lees ook:Positieve filmpjes moeten agressie verminderen
Lees ook:Jongeren loslaten zorgt voor crimineel gedrag
Lees ook:Jongeren sms’en zich rot
Lees ook:Ouders en jongeren geen ‘vrienden’ op sociale media

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>