Zonnebank enorm populair onder tienermeiden

De zonnebank is enorm populair onder tienermeiden. Thuis zonnen blijkt het populairst. Opvallend is dat de meerderheid niet direct zou stoppen als bleek dat de zonnebank daadwerkelijk schade aanricht. Ook gebruikt meer dan de helft nooit bescherming bij het zonnebanken.

Dit blijkt uit onderzoek, gehouden onder ruim 3000 bezoekers van meidenwebsite Girlscene.nl in de leeftijd van 14 tot en met 21 jaar. Van de ondervraagde tienermeiden gaat 35 procent 1 tot 10 keer per jaar onder de zonnebank. Ruim één op de tien ondervraagden zegt elke maand te gaan. 10 procent van de tienermeisjes gaat zelfs elke week. Gemiddeld wordt er per jaar ongeveer 25 tot 50 euro uitgegeven aan het gebruik van de zonnebank.

Locatie

Thuis onder de zonnehemel gaan is veruit het populairst (48 procent). Andere favoriete locaties: de zonnestudio (36 procent), sportschool (10 procent) en de schoonheidssalon (6 procent). Bij het zonnen is zonnebrand geen populair goedje, slechts 1 op de 10 meiden geeft aan dit te gebruiken.

Redenen
Bruin worden is niet de belangrijkste reden om te zonnebank. 4 op de 10 meiden doet het hiervoor.  Een kwart van de meiden gebruikt de zonnebank om alvast een kleurtje op te bouwen, zodat zij in de zomer minder snel verbranden. Andere redenen die worden genoemd, zijn: ‘omdat ik het fijn vind’ (13 procent), ‘omdat ik het gevoel heb dat mijn huid er mooier/beter van wordt’ (11 procent)  of ‘omdat het een zomers gevoel geeft’ (10 procent).

Risico’s
Ook stelden we de vraag: “Als je zeker wist dat je van zonnebanken huidkanker of een andere huidziekte zou krijgen, zou je het dan nog steeds doen?” Ruim veertig procent van de meiden geeft aan dat zij met deze wetenschap nog wel onder de zonnebank zouden gaan, maar dan minder vaak. Ruim een kwart zegt er over te twijfelen, 21 procent zou er direct mee stoppen. Opvallend: bijna één tiende van de respondenten geeft aan dat dit risico hen ‘niets uit maakt’.

Lees ook:Zonnebanken riskante bezigheid voor jongeren
Lees ook:PvdA zegt ja tegen zonnebankverbod
Lees ook:Gevaarlijk zonnen
Lees ook:Blue monday: 80% Nederlanders wel eens last van dipje
Lees ook:Seksleven van jonge meiden staat er goed voor

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>