De bof is back?

Gezwollen speekselklieren, hoofdpijn en koorts. Een griepje misschien? Het zou ook heel goed iets anders kunnen zijn. De bof komt steeds vaker voor onder studenten.

De bof, is dat niet die ziekte van vroeger, die met die dikke wangen? Ja, dat is hem en als het goed is ben je er als kind voor ingeënt. Toch zijn er sinds eind vorig jaar meer dan driehonderd gevallen van de bof bekend. Vooral studenten lopen risico op de vervelende ziekte aangezien zij vaak in grote groepen bijeenkomen, zeker met de introductieweken voor de deur is het risico aanwezig.

In 1987 werd er gestart met inentingen tegen de bof. Ben je eerder geboren, dan is er kans dat je hem niet hebt gehad. Ook zijn er kinderen die maar één prik hebben gekregen in plaats van twee. De GGD’s adviseren jongeren die één of geen prik hebben gehad zich alsnog in te laten enten.

Als kind is de bof vooral vervelend omdat je je dankzij de koorts flink beroerd kunt voelen. Na je kindertijd is de bof gevaarlijker. Dan komt namelijk ook het risico op onvruchtbaarheid en een hersenvliesontsteking erbij kijken. In de meeste gevallen zal de ziekte niet zo ernstig zijn en zul je het moeten doen met veel rust en een paracetamolletje.

Bron: NOS Headlines

Lees ook:Gezellig prikken met een naald
Lees ook:Prik tegen baarmoederhalskanker: take two
Lees ook:Bizarre baby helemaal niet bizar, maar heel normaal!
Lees ook:GGD-alarm om bof en nekkramp bij studenten
Lees ook:Scholieren Kampen in de strijd tegen malaria

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>