Scholieren voor scholieren

Middelbare scholieren van het Amsterdamse Bredero College hebben de afgelopen periode keihard gewerkt om de nationale Run2Read op te zetten. Voor het vak Villa Bredero werden een aantal leerlingen uit 4 en 5 VWO van de school uitgedaagd om een project op te zetten voor een goed doel. 

Het idee

Ze bedachten een sponsorloop voor basisschoolkinderen waarbij geen geld wordt opgehaald maar sponsoren wordt gevraagd 2e hands boeken te verkopen via bol.com. De opbrengst van deze sponsorloop gaat naar Room to Read, een non-profit organisatie die vele duizenden kinderen in ontwikkelingslanden toegang geeft tot onderwijs.

Het Bredero College is een openbare school voor voortgezet onderwijs in Amsterdam-Noord. Tijdens het vak Villa Bredero staat zelfwerkzaamheid centraal. “We kregen opdracht een project te verzinnen voor een goed doel en dit project helemaal uit te werken”,vertelt Isabelle Golofaro. “Het hele schooljaar hebben we toegewerkt naar de Run2Read op basis van ons concept en onze uitwerking. Wij hebben het idee voor de sponsorloop bedacht en hebben het uitgewerkt tot een website en een lespakket voor leerlingen, voorlichting en promotiematerialen voor de scholen en de ouders en een perspakket voor de media. Wat er nu staat, is een volledig uitgewerkte sponsorloop om te zorgen dat scholieren van alle basisscholen in Nederland meelopen zodat kinderen in landen als Nepal ook naar school kunnen.”

Proefrun

Om de werkbaarheid van het idee te testen, benaderden  de leerlingen een basisschool in de buurt. Met de Twiskeschool deden ze een ‘proefrun’. De resultaten hiervan zijn gebruikt voor een verdere verbetering van het concept. De officiële Run2Read start in september. Zesduizend basisscholen in Nederland worden uitgenodigd om mee te doen. Het doel is om minimaal € 30.000 op te halen voor het goede doel. Hiermee kan Room to Read twee scholen bouwen van vier lokalen in Nepal, Laos of Sri Lanka.

Lees ook:Beste basisschool debatteam NL: Het Mozaiek uit Arnhem
Lees ook:Scholieren best tevreden over hun school
Lees ook:Geen WIFI op meer dan 60% Nederlandse middelbare scholen
Lees ook:School wil alleen maagden lesgeven
Lees ook:Den Bosch wint met project Doelbewust Hein Roethofprijs

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>