Noord-Hollandse jeugd laat drank vaker staan

Jongeren onder de zestien jaar in Noord-Holland boeken vooruitgang wat betreft hun alcoholgebruik. De tieners slagen erin steeds vaker de alcoholische drankjes te laten staan, zo blijkt uit onderzoek van de GGD.

Vier jaar terug dronken de jongeren van 12 tot 18 jaar nog een kwart meer dan momenteel het geval is. Met name de groep jongeren van 12 tot 16 doet het alcoholgebruik dalen.

Ruim 10.000 leerlingen uit de 2e en 4e klas van het voortgezet onderwijs deden mee aan het onderzoek door online een vragenlijst in te vullen. Hieruit bleek dat het alcoholgebruik onder de 16- tot 18-jarigen minder gedaald is, zeker niet in vergelijking met de jongere ondervraagden.

Volgens het onderzoek beginnen de jongeren ook later met drinken. Had in 2005 al 70 procent van de jongeren gedronken voordat ze zestien werden, vier jaar later is dat gedaald naar 55 procent. Net iets meer dan de helft dus. Dankzij dit soort cijfers blijkt dat Noord-Holland niet meer uitzonderlijk veel jonge drinkers bevat,  in tegenstelling tot 2005.

Volgens het GGD komt de daling deels vanuit de ouders die beter opletten of hun kinderen alcohol gebruiken of niet. Ook zijn er een aantal campagnes geweest over drankgebruik. Directeur Nico Plug van de GGD is zeer tevreden met het resultaat. Maar dat betekent niet dat hij het er nu bij laat zitten. Het drankgebruik is weliswaar gedaald, maar is nog steeds te hoog. Er valt altijd nog meer resultaat te behalen!

Bron: GGD en NOS

Lees ook:Alcoholgebruik Urkse meisjes groeiend probleem
Lees ook:Een vijfde van Noord-Hollandse jongeren denkt aan zelfmoord
Lees ook:Scholieren Drenthe minste kans op stage
Lees ook:Drankgebruik studenten valt reuze mee
Lees ook:Winkels negeren alcoholverbod jongeren

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Noord-Hollandse jeugd laat drank vaker staan

  1. Pingback: Heb jij het nog onder controle? | Jongeren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>