Jonge kerkgangers steeds zeldzamer

Wat doe jij op de zondagochtend? Voor veel jongeren is het een dag om bij te komen van het weekend. Uitslapen en even rustig aan doen. Voor sommigen staat deze dag in het teken van God. ‘s Ochtends liggen zij niet in bed, maar zitten ze in de kerk. Die groep is al tamelijk klein en nog steeds zet de ontkerkelijking zich voort onder jongeren.

Als de dominee de kerk inkijkt ziet hij waarschijnlijk een groot aantal oudere mensen en af en toe een stuk of wat jonge gezichten. Jongeren van 12 tot 25 jaar gaan steeds minder naar de kerk. Dit fenomeen was natuurlijk al eerder geconstateerd maar ook de cijfers van dit jaar zijn nu bekend. Uit onderzoek van het CBS blijkt dat 79 procent van de jongeren nooit naar de kerk gaat. Weer meer dan tien jaar terug, toen dat aantal nog 72 procent was.

De cijfers komen uit het trendrapport 2010: Landelijke Jeugdmonitor. Hierin worden ontwikkelingen van de jeugd vastgelegd en bijgehouden. De religieuze activiteiten van jongeren zijn daar één van.

Uit de cijfers blijkt dat meer dan de helft van de jongeren in de leeftijdsgroep 12 tot 25 jaar niet gelooft en zich dus ook niet bij een van de vele geloofsovertuigingen weet te plaatsen. Een kleine helft van de jongeren kan dat wel. Daarvan is 20 procent rooms-katholiek, een kleine 15 procent is protestant en 10 procent staat achter de islam. Met dit laatste geloof lijkt het als enige goed te gaan in Nederland. Terwijl jongeren steeds minder kiezen voor een rooms-katholieke of protestantse geloofsovertuiging, stijgt het aantal moslims wel.

Bron: Kerknieuws
Foto: Privébezit

Lees ook:Aantal gelovige jongeren in Nederland daalt
Lees ook:Bloggen is uit
Lees ook:Noord-Hollandse jeugd laat drank vaker staan
Lees ook:Jongeren zuipen zich vaker het ziekenhuis in
Lees ook:Minder jongeren in de bouw

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>