Jongeren trekken eerder aan de psychische bel

Een moeilijke periode in je leven hoef je niet alleen door te gaan. Steeds meer jongeren zien in dat een psycholoog soms best een handje kan helpen. Jongeren kampen vooral met depressies, angsten en gedragsproblemen maar zoeken steeds vaker psychische hulp om hun ellende op te lossen.

Over therapie bij een psycholoog werd vroeger nog wel eens lacherig gedaan.”Je bent toch niet gek? Of wel soms?” Maar tegenwoordig is een beetje psychische hulp helemaal geen taboe meer. Ook bij jongeren begint dit besef een beetje door te dringen want steeds meer jeugdigen zoeken een psycholoog op bij problemen, zo blijkt uit cijfers van de Landelijke Vereniging van Eerstelijnspsychologen (LVE).

In 2010 maakten honderdduizend mensen gebruik van de diensten van een eerstelijnspsycholoog, daarvan was 21 procent jonger dan 21 jaar. Voornamelijk jongeren met leerproblemen kloppen vaker aan voor hulp. Ook schijnen jongeren last te hebben van druk die ouders op hun legt. Niet zozeer om goed te presteren maar juist om gelukkig te zijn.

Een goede opleiding en een goede baan blijkt voor ouders minder belangrijk te zijn geworden. Een kind moet vooral gelukkig zijn en dat is niet in alle gevallen direct haalbaar. Volgens sociaal psycholoog Hans van de Sande van de Rijksuniversiteit Groningen zou geluk geen hoofddoel moeten zijn in het leven van jongeren.

Lees ook:Internet pakt functie ouders af
Lees ook:Niet meer depri dankzij online hulp
Lees ook:Jongeren van gescheiden ouders depressiever
Lees ook:Hulp voor gameverslaafden
Lees ook:Vaste begeleiding voor probleemjongeren

1 Reacties // Reageer

One thought on “Jongeren trekken eerder aan de psychische bel

  1. H.D.B. Go

    Nou dat is alléén maar erg verstandig, dan door te gaan met modderen. Als je tot de conclusie komt dat je je problemen niet meer alléén kunt oplossen. En wat de buitenwacht er van vindt, dan moet je siberisch koud laten.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>