Jongeren en het milieu

Jongeren krijgen vaak een etiket opgeplakt door ouderen, ze zijn egoïstisch, overlastgevend en lui. Soms moet ik hen helaas gelijk geven, maar gelukkig zijn er ook nog een heleboel jongeren die zich normaal gedragen en bovendien nog iets terug doen voor de samenleving. Een hoop jongeren doen namelijk vrijwilligerswerk, bijvoorbeeld op de sportvereniging, maar bijvoorbeeld ook in het verzorgingstehuis van opa of oma.

Trends
De trend is helaas wel dat steeds minder jongeren aan vrijwilligerswerk doen. Daar staat wel tegenover dat steeds meer jongeren zich druk maken om de toekomst, bijvoorbeeld wanneer het over het milieu gaat. We zien allemaal het klimaat veranderen en natuurrampen worden steeds heftiger en groter van schaal. Juist jongeren krijgen hier in de toekomst mee te maken.

Doe er wat aan!
Lang niet alle jongeren kennen de problemen en dus al helemaal niet de oplossingen. Die zijn eigenlijk best simpel. Het probleem is voornamelijk dat we teveel energie gebruiken. Bovendien is de energie die we gebruiken niet schoon, want bij het maken van deze stroom komt er CO2 vrij, wat ervoor zorgt dat de aarde steeds warmer wordt. De oplossing is dus minder energie gebruiken en schonere energie gebruiken.

Voorbeelden
We kennen allemaal de gloeilamp die is vervangen door de spaarlamp, dit scheelt over alle lampen in een huis enorm veel energie, dit is een goed voorbeeld van minder energie gebruiken. Verder is bijvoorbeeld het aanbrengen van spouwmuurisolatie een goed voorbeeld. Vaak ontsnapt er veel warmte in de winter naar buiten doordat huizen niet goed zijn geïsoleerd, bij goede isolatie hoeft de verwarming minder hoog te staan, en is het huis ook sneller warm.

Groene’ energie opwekken is vooral een klus voor de overheid. Maar we kunnen er zelf ook wat aan doen! Vraag bijvoorbeeld eens aan je ouders of ze er wel eens over na hebben gedacht om zonnepanelen op het dak aan te brengen. Hierdoor wek je zelf energie op, en alles wat je overhoudt kan worden doorverkocht. Dit kan over een aantal jaren veel geld opleveren!

Geschreven door: Marieke van Gorchum

Lees ook:Dure bureau’s helpen pubers aan een toekomst
Lees ook:Jongeren rijden minder auto!
Lees ook:Snel smsen maakt jongeren lui
Lees ook:Zuipen onder je zestiende strafbaar
Lees ook:Ook meisjes dwingen jongens vaak tot seks

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Jongeren en het milieu

 1. Franzien

  Het is wel jammer, of misschien de oorzaak dat jongeren op school weinig praktische tips krijgen over duurzaam leven. Dat vak zou toch steeds belangrijker kunnen worden gezien de toenemende schaarste van energiebronnen. Met zelfstudie dan maar? Waar haal je de informatie vandaan?

    /   Reply  / 
  1. Geert

   Een wel erg gemakkelijke sprong van vrijwilligerswerk naar het milieu..? De stichting Doen heeft de afgelopen keer een record aantal deelnemers gehad voor vrijwilligers werk. Jongeren hebben wel degelijk een groot bewustzijn over milieu en leefomgeving.De stap naar het praktisch maken daarvan is belangrijk. Hoe bereik je de vermindering van energiegebruik? Wat moet je wel en wat moet je niet doen? Daarover is op i-net veel te vinden. En daar zitten jongeren dagelijks. Sites boordevol info zijn er volop:bijv. http://nl.wikipedia.org/wiki/Energiebesparing of http://www.hoe-koop-ik.nl/cv-ketel

     /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>