Straf voor alcoholgebruik onder de 16 jaar prima?

Een verjaardag, ander feest of een doodgewoon weekend, vaak schenkt men de glaasjes weer vol. Jongeren kunnen maar moeilijk afblijven van de alcohol. Gisteren is de Tweede Kamer akkoord gegaan met het voorstel van het kabinet, om jongeren onder de zestien jaar die alcohol nuttigen, strafbaar te stellen. Ondertussen.nl vroeg jongeren onder de zestien, wat ze hiervan vinden.

Van de 1181 jongeren tussen de 12 en 16 jaar met een gemiddelde leeftijd van 15 jaar, blijkt dat bijna 45% het eens is met het besluit van de Tweede Kamer. Zij vinden het goed dat alcohol drinken voor je zestiende strafbaar is geworden. Ruim 55% is het hier niet mee eens.

Uit een eerder onderzoek van Ondertussen.nl bleek dat 51% van de tieners wel eens heeft geprobeerd om alcohol te kopen voor zijn/haar zestiende. Van de tieners die dit probeerden, kreeg maar liefst 90% ook daadwerkelijk alcohol mee. Ook een praktijkonderzoek liet zien dat alcohol kopen als tiener onder de zestien jaar niet moeilijk is. Toen lag de verantwoordelijkheid echter alleen nog bij de verkoper van de alcoholische drank. Nu wordt deze verantwoordelijkheid gedeeld met de tiener. Verrassend genoeg vinden veel tieners dit geen probleem.

Lees dit ook terug op Ondertussen.nl

Lees ook:Drankverbod onder 18 jaar gaat waarschijnlijk niet door
Lees ook:Zuipen onder je zestiende strafbaar
Lees ook:Alcoholverbod voor jongeren onder de achttien
Lees ook:Supermarkten leren het nooit
Lees ook:Jetro Willems Tiener van het Jaar 2012

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Straf voor alcoholgebruik onder de 16 jaar prima?

  1. micha

    Ik heb een kroeg en al doen we er alles aan mis je altijd wel wat te jongen mensen en wij krijgen de boetes, nu de kinderen zelf strafbaar zijn zullen ze(na hun eerste boete) wel even twee keer nadenken.

      /   Reply  / 
  2. Bier

    Ja, daar ben ik het wel mee eens. Harder straffen dus, want de jeugd weet vaak niet wat de gevolgen kunnen zijn voor overmatig alcohol gebruik.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>