“Nederland Leest’ scoort onder jongeren

De landelijke actie Nederland Leest is een groot succes. Dat blijkt uit de Scholieren.com Ranglijst: de boeken die tegenwoordig op middelbare scholen van hand tot hand gaan. Dit jaar verscheen uit het niets Nederland Leest-boek De grote zaal van Jacoba van Velde hoog in de Ranglijst. Boekverfilmingen stuwen Tirza, Sonny Boy en De Eetclub naar de top. En Zomerhuis met zwembad wint de strijd ruimschoots van Haantjes.

Nederland Leest De grote zaal
Het CPNB verraste door met de landelijke actie Nederland Leest voor het eerst een ‘vergeten boek’ te kiezen: De grote zaal van Jacoba van Velde over de oude Geertruide die kampt met eenzaamheid en ouderdom. Van het boek was voorheen slechts één boekverslag op Scholieren.com te vinden, maar het gratis uitdelen van het boek onder 4 havo en 4 vwo-leerlingen had z’n impact. Complete klassen verslonden het boek dat dit jaar met stip binnenkomt op plek 37 met bijna 50.000 downloads. Het aantal boekverslagen op Scholieren.com steeg inmiddels naar zeven.

Het Nederland Leest-boek van 2009 staat nog steeds in de top 10: Hella S. Haasse’s klassieker Oeroeg over een vriendschap tussen een Hollandse en een Indische jongen doet het nog steeds goed op plek 9. In 2011 wordt Remco Camperts Het leven is vurrukkulluk (nu nog plek 72) middelpunt van de actie.

Vijf filmhits
Hoe krijg je een boek onder de aandacht van scholieren? Verfilm het! Vijf van de grootste stijgers dit jaar zijn pas verfilmd. De eetclub van Saskia Noort schiet omhoog naar 13, met als runner-up op plaats 14 Tirza door Arnon Grunberg. Het waargebeurde Sonny Boy van de historica Annejet van der Zijl, over de onmogelijke liefde tussen een blanke vrouw en een zwarte man tijdens de Tweede Wereldoorlog, haalt plek 17.

Bovenstaande drie boeken werden al voor de verfilming veel gelezen door scholieren. Maar op plek 53 en 54 maken respectievelijk filmboeken De gelukkige huisvrouw door Heleen van Royen en Pizzamaffia van Khalid Boudou (wiens eveneens verfilmde roman Het schnitzelparadijs het trouwens nog steeds goed doet op plek 42) dit jaar hun entree in de Ranglijst.

Mulisch is dood, lang leve Mulisch!
Een mysterieuze stijger is Het behouden huis van W.F. Hermans, die bijna twee keer zo vaak is gedownload en stijgt van 82 naar 32. Hoe dat komt..? Dat boekverslagen van het werk van Mulisch 5% vaker werden gedownload, zal ongetwijfeld met zijn overlijden op 30 oktober te maken hebben. Een vierde opvallende titel maakt bovendien zijn rentree.

Na de dunnetjes De aanslag (positie 2, 236 pagina’s), Twee vrouwen (11, 153) en Siegfried (52, 213) laat voor het eerst sinds de verfilming het doorwrochte literaire werk De ontdekking van de hemel weer van zich horen. Het boek van ruim 900 pagina’s (!!) verschijnt op plek 90 met ruim 25 duizend downloads. Blijkbaar zijn er nog steeds literatuurliefhebbers onder de scholieren.

De loverboy-hype is voorbij
De tijd dat Maria Mosterds discutabele boek Echte mannen eten geen kaas van hand tot hand ging op het schoolplein, is voorbij. Het boek zakt van plek 5 naar 12, terwijl het aantal downloads is gehalveerd. Sterker: het hele loverboy-thema raakt uit de mode. Ook Carry Slee’s Lover of loser: your choice, Loverboy & girl door Joost Heyink en Loverboy van Theo Hoogstraaten dalen fors.

Succesvolle megaproducers
Ieder jaar publiceert Scholieren.com behalve de Ranglijst ook de Hotlist: de top 100 van boeken die de afgelopen 5 jaar zijn uitgekomen. Daaruit blijkt dat er vier succesvolle megaproducers te benoemen zijn. Esther Verhoef en Francine Oomen scoren ieder met wel vier titels een notering in deze Hotlist. Zij worden nog getopt door Simone van der Vlugt die de afgelopen 5 jaar 6 (!) boeken uitbracht die het tot deze top 100 haalden.

Niemand echter is zo succesvol als de Koningin van Scholierend Nederland: Carry Slee. Met 7 boeken in de Hotlist (Bangkok Boy, Fatale Liefde, Hot or not: your choice, Timboektoe de filmeditie, Timboektoe rocks!, Dat heb ik weer! Deel 1 en Ooggetuigen). Slee, voorheen toch vooral van de jongemeidenboeken, richt zich sinds kort ook op de 16+ doelgroep. Haar derde young adult titel Joël is onlangs uitgegeven.

Kluun of Koch?
De Hotlist wordt dit jaar aangevoerd door Kochs Het diner. Maar hoe zit het met de titanenstrijd tussen Zomerhuis met zwembad en Kluuns Haantjes? Die wordt overtuigend gewonnen door Zomerhuis met zwembad. Beide boeken werden pas laat in het schooljaar gepubliceerd, maar Koch haalt met 6700 downloads toch positie 50. Haantjes valt met 2400 downloads ruimschoots buiten de lijst van 100 meest gelezen nieuwe boeken.

Scholieren.com Ranglijst
De Scholieren.com Ranglijst wordt sinds 2009 jaarlijks uitgegeven. De lijst wordt bepaald aan de hand van het aantal keer dat er een boekverslag van een Nederlandstalig werk is gedownload. Scholieren.com houdt die cijfers sinds 1999 bij. De huiswerksite heeft een naamsbekendheid van 85% onder Nederlandse middelbare scholieren en wordt maandelijks 3 miljoen keer bezocht, voornamelijk door scholieren. In 2009 en 2010 won Scholieren.com de Website van het Jaar-award in de categorie Onderwijs.

Lees ook:Leestrends onder middelbare scholieren; populaire boeken
Lees ook:Maria Mosterd en Kluun populaire ‘boekverslagboeken’
Lees ook:Lees Harry Potter op je mobiel
Lees ook:Bieb doet goed aan jongerenafdeling
Lees ook:EK Beach Soccer The Hague Beach Stadium op RTL 7

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>