1 op 3 Nederlanders wil via Facebook nieuwe vrienden maken

Nederlanders gebruiken steeds vaker sociale media om hun sociale netwerk uit te breiden. 1 op de 3 Nederlanders wil via Facebook nieuwe mensen leren kennen met dezelfde interesses, zoals muziek, sport of andere hobby’s. Zij zijn nieuwsgierig naar wie die mensen zijn en willen met hen over gedeelde interesses van gedachten wisselen. Ook hopen zij met de gelijkgestemden nieuwe vriendschappen te kunnen sluiten. Dit blijkt uit onderzoek dat Motivaction in opdracht van Samsung heeft uitgevoerd onder ruim 1.000 Nederlanders.

“De sociale cohesie in Nederland is de afgelopen decennia steeds verder afgenomen,” zegt Frits Spangenberg, socioloog en oprichter van Motivaction. “Maar sociale media zijn een redding voor het sociale leven van de mens. Via sociale media kunnen Nederlanders veel gemakkelijker gelijkgestemden vinden en daar hun eigen ontwikkeling en groei mee bevorderen. Dit onderzoek wijst uit dat de sociale media de eeuwenoude behoefte aan sociale interactie opnieuw invult.”

Om Nederlanders te helpen makkelijker contact met gelijkgestemden te leggen, heeft Samsung een online omgeving opgezet. Op www.likecompanions.com kunnen Facebook-gebruikers hun Facebook-likes vergelijken met die van anderen. Zo krijgen zij inzicht in de interesses die zij met hun huidige vrienden delen en kunnen zij onbekenden met dezelfde interesses ontdekken. Personen met de meeste overeenkomsten worden bestempeld als Like Companion. Deelnemers zien direct hun eigen vrienden met gedeelde interesses. Daarnaast kunnen zij onbekenden met gedeelde interesses groeten. Als die persoon teruggroet, dan worden elkaars Facebook-profielen getoond. Vervolgens is het aan hen of daar een Facebook-vriendschap of meer uit voortvloeit.

Sociale media hebben positief effect op vriendschappen
Uit het onderzoek blijkt dat Facebook een gunstig effect heeft op sociale contacten. Zo geeft ruim een kwart van de Facebook-gebuikers aan dat hij of zij door Facebook nauwer contact met vrienden heeft. 1 op de 5 Facebook-gebruikers heeft via Facebook al eens contact met onbekenden gelegd en zegt dat vaker te willen doen. Spangenberg benadrukt wel: “hoe positief het ook klinkt, vergeet niet regelmatig een praatje met de buren te maken.”

Nederlanders willen hun sociale netwerk vergroten

  • 15% van de Nederlanders vindt het lastig om nieuwe mensen te ontmoeten
  • 21% van de Nederlanders wil zijn sociale leven vergroten
  • 33% van de Nederlanders wil online mensen met gedeelde interesses leren kennen
  • Ruim de helft daarvan zou de gelijkgestemden uitnodigen als Facebook-vriend
  • 74% daarvan zou deze nieuwe Facebook-vrienden ook in het echt willen ontmoeten

Lees ook:Ouders, Facebook en privacy
Lees ook:Vrienden vieren massaal vriendschap
Lees ook:Jongeren doen het op de bank, in het ov en op de wc…
Lees ook:Erotisch contact via Facebook; Nederlanders conservatief
Lees ook:Social media op mobiel; besteden we minimaal een uur aan

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>