Veel tieners Groot-Brittannië raken zwanger

In Groot-Brittannië bestaan er blijkbaar nogal flink wat misverstanden over anticonceptie onder jongeren. Veel tieners raken daar namelijk zwanger. Maar liefst een op de vijf seksueel actieve meiden raakt zwanger voor haar achttiende.

Een ezel stoot zich geen twee keer aan dezelfde steen, in het algemeen. Maar wat betreft tienerzwangerschappen gebeurt dat wel, bij achttien procent zelfs. Drie procent raakt zelfs voor de derde keer zwanger. Dat blijkt uit een peiling van het Britse ministerie van Onderwijs onder duizenden achttienjarigen.

Er gaat wat goed fout en het risico dat het mis gaat is het grootst bij laagopgeleide jongeren of tieners uit arme gezinnen. Ook jongeren van ouders die voor hun zestiende van school af gingen hebben een verhoogd risico op een tienerzwangerschap.

Van de tieners die zwanger raakten voor hun achttiende hield 46 procent de baby, ongeveer 36 procent liet het weghalen. Bij 18 procent zette de zwangerschap niet door maar eindigde deze in een miskraam.

Van alle Europese landen heeft Groot-Brittannië het grootst aantal tienerzwangerschappen. Per 1000 meisjes raken er 40,6 zwanger voordat ze meerderjarig zijn. Dit schijnt mede te komen doordat de Engelse leraren het lastig vinden seksuele voorlichting te geven. Toch apart dat je voor de klas staat en een voorbeeldfunctie uitdraagt ,jongeren niet kunt informeren over seks, wat toch wel heel belangrijk is. Wat vinden jullie, een leraar die geen seksuele voorlichting kan geven verplicht op cursus of andere maatregelen?

Lees ook:Britse geloofsgroeperingen niet blij met seksles
Lees ook:1 op 5 jongeren doet het de eerste keer niet veilig
Lees ook:Voorlichting over seksuele onthouding werkt beter bij jongeren
Lees ook:Europese jongeren willen best verhuizen voor carrière
Lees ook:Jongeren voor verplicht lesprogramma over drugs en alcohol

11 Reacties // Reageer

11 thoughts on “Veel tieners Groot-Brittannië raken zwanger

 1. Corset-lover

  De maatregel om scholen het recht te geven tieners voor te lichten over seks stoot vooral christelijke organisaties en moslimgroeperingen tegen het hoofd. Zij vinden dat de ouders te kort worden gedaan in hun opvoedingsmogelijkheden. Hoe en wanneer tieners seksuele voorlichting krijgen moet in de handen van de ouders zelf liggen.

  Nu is het mogelijk om als ouder te bepalen dat je kind de “sekslessen” over slaat tot het negentiende jaar.

  Tja , al zoden ze het wel willen , de leraren mógen dus geen seksuele voorlichting geven !

    /   Reply  / 
  1. Jane

   Hoezo is dat nu mogelijk???? Pas op je 19e das erg lang. Je krijgt lessen daarover in de 2e klas al in het voortgezet onderwijs.
   En in groep 8 een kort gesprek geloof ik.

   En dat is belangrijk en nodig, mijn ouders zelf hebben mij neit voorgelicht.

   -

     /   Reply  / 
 2. Jane

  Hoezo is dat nu mogelijk???? Pas op je 19e das erg lang. Je krijgt lessen daarover in de 2e klas al in het voortgezet onderwijs.
  En in groep 8 een kort gesprek geloof ik.

  En dat is belangrijk en nodig, mijn ouders zelf hebben mij neit voorgelicht.

    /   Reply  / 
 3. Corset-lover

  @Jane, helaas is het in Groot-Brittannië nog steeds zo dat christelijke organisaties en moslimgroeperingen er op tegen zijn. Zij hebben blijkbaar niet door dat sexuele voorlichting, sekslessen juist gegeven moet worden aan kinderen. Belangrijk natuurlijk dat kinderen deze voorlichting krijgen voor ze geslachtsrijp zijn, zogauw ‘n meisje gaat menstrueren ondergaat haar lichaam veranderingen, is ze geslachtsrijp en vruchtbaar. Ouders weten er vaak geen raad mee hoe ze de voorlichting moeten aankaarten (schaamtegevoel). De school is daar juist geschikt voor om er het éen en ander over te vertellen , de leraar kan er veel over vertellen en de vele vragen beantwoorden. Uiteraard als ze nog kind zijn, en niet pas op hun 19e jaar waardoor ze gemiddeld zeg maar 6 jaar lang het op eigen houtje moeten uitzoeken.

    /   Reply  / 
  1. Jane

   O oke. Ja er was een keer ook nieuws dat een jongen van 13 een ouder meisje had bezwangerd. Gelukkig was het een meigen van het meisje.

   En dit soort zwangerschaps nieuws van erg jonge tieners heeft bijna altijd Engeland als land waar het gebeurd. Nu weet ik waarom en hopelijk gaan zij het daar zelf ook snappen.

     /   Reply  / 
 4. Corset-lover

  Doordat juist in Engeland op school geen voorlichting aan kinderen gegeven word komt het juist daar vaak voor. Het gebruik van condooms, voorbehoedsmiddelen zoals de pil slikken en de morning-afterpil, deze voorlichting tegen ongewenst zwanger worden moet je weten en kennen als je nog een knd bent voor je lichamelijk aan sex toe bent.
  Tis inderdaad te hopen dat ze daar in Engeland ook inzien dat de voorlichting op school hard nodig is om ongenste zwangerschappen te voorkomen.
  Jane, mag ik weten hoe oud jij bent ?

    /   Reply  / 
  1. Jane

   Ik ben 18 jaar oud. Hoezo die vraag eigenlijk?

     /   Reply  / 
 5. Corset-lover

  Dat ik wilde weten hoe oud jij bent Jane, ik was er gewoon nieuwsgierig naar omdat jij, behalve ik, de de enige bent die hier op dit artikel reageert. Nu ik weet dat jij 18 bent, nu weet ik tenminste dat ik niet tegen ‘n kind zit te kletsen. Dat jij tenminste de leeftijd hebt dat jij het begrijpt waar het allemaal over gaat.

    /   Reply  / 
  1. Jane

   Ah oke.

     /   Reply  / 
 6. Puck

  Bullshit….

    /   Reply  / 
  1. Jane

   Wat bullshit?

     /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>