‘Garland & Minnelli’ weet niet goed wat het wil

Een groot aantal BN’ers propte zich in de kleine Leidse Schouwburg (die echter niet vol zat) om de première van ‘Garland & Minelli’ te aanschouwen. Het verhaal van de bekende Judy Garland en haar misschien nog wel bekendere dochter Liza Minnelli, maar dan net even anders. Jongerenblog was van de partij.

Een mooi concept, omdat Garland en Minnelli inderdaad naast moeder en dochter toch vooral ook rivales waren. In deze voorstelling wordt vooral op die laatste relatie ingegaan. De voorstelling begint bij een opnamesessie van Liza in haar eigen woonkamer, waarna in haar gedachten moeder Judy Garland – maar dan wel op zeer jonge leeftijd – en Garland’s eerste man tot leven komen.

Janke Dekker is de spitting image van Liza Minnelli. In alle kleine details weet ze de dame uit Cabaret en al die andere films na te doen. Uit dit gegeven komt waarschijnlijk ook het idee voort om eens een voorstelling over deze vrouw te maken, want het is een productie uit eigen huis, van Janke Dekker Producties. Jelka van Houten vertolkt de rol van Judy Garland en is door het donkere haar en de make-up ook zeer gelijk aan Garland in haar jonge jaren. Theo Nijland speelt Garland’s eerste man, maar verandert later in de voorstelling in diverse andere rollen, van zowel mannen als vrouwen. Dit klink abstract, maar werkt prima omdat zowel Garland als deze man in Minnelli’s gedachten tevoorschijn komen en zich dus ook gedragen als hersenspinsels.

Hoewel het concept als gezegd werkt, is dat met de uitvoering veel minder het geval. Dat het geen lichte musical is met vrolijke liedjes van beide dames wordt van te voren kenbaar gemaakt, maar de balans is wel zoek. Met promotieplaatjes als hierboven wordt de indruk gegeven dat er wel enigszins wat van die heerlijke muziek te horen is. Maar naast een zeer trage en lome versie van Somewhere over the Rainbow en Maybe this Time zijn het vooral de minder bekende en tragere nummers die worden gezongen.

Deze disbalans zie je ook terug in de relatie tussen de beide dames. Die verandert steeds van een enigszins liefdevolle relatie tot grote ruzie tot twee vakvrouwen die recht tegenover elkaar staan. Het verhaal evolueert niet gedurende de voorstelling, maar verandert steeds heen en terug. Daardoor raak je als toeschouwer een beetje het overzicht kwijt en lijkt het alsof de makers niet goed weten wat ze nu eigenlijk willen.

Zowel Janke Dekker als Jelka Houten zijn zodanig goed in het vertolken van deze twee grote dames, dat dat veel goed maakt. Theo Nijland moet misschien nog wat oefenen op de danspasjes, want die zat er vaak helemaal naast of moest naar een van de dames kijken om te zien wat het vervolgpasje was. Al met al een muziekvoorstelling die degelijk is, maar toch voornamelijk door het acteerwerk van dames en minder door de muziek en het script.

Website: Garland & Minnelli

Tekst: Jeanine Laudy

Lees ook:Heleen van Royen liever niet als schoonmoeder
Lees ook:Jongens lijden zwaar onder relatiebreuk
Lees ook:Theatervoorstelling Baantjer onder de loep…
Lees ook:Vrouwen: tv in slaapkamer funest voor seksleven
Lees ook:Guido Weijers verzorgt eerste oudejaarsconference RTL 4

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>