Weekend van de Wetenschap: blik in keuken wetenschappers

Op zaterdag 6 en zondag 7 oktober 2012 vindt het eerste Weekend van de Wetenschap plaats. Het weekeinde is het kloppend hart van de 27e editie van de Oktober Kennismaand, het jaarlijkse wetenschapsfestival. Tijdens dit weekend vinden er door het hele land veel activiteiten plaats bij de onderzoeksinstellingen, science centra, sterrenwachten, bedrijven en musea die deelnemen aan de Oktober Kennismaand. Bezoekers krijgen de kans om een kijkje te nemen achter de schermen of om zelf aan experimenten mee te doen.

Wetenschap en technologie zijn overal en spelen een belangrijke rol in het dagelijks leven. Maar wie het lichtknopje indrukt, staat er vaak niet bij stil dat er mensen bezig zijn met de productie van elektriciteit. En ook op allerlei andere gebieden zijn onderzoekers, R&D-afdelingen en whizzkids continu op zoek naar slimme, innovatieve oplossingen voor nieuwe uitdagingen in onze samenleving. Vaak werken zij achter gesloten deuren. Om de invloed van wetenschap zichtbaarder te maken, gaan die deuren nu open.

De wereld achter wetenschap: van kernfusie tot sportinnovatie
Jong en oud kunnen in het Weekend van de Wetenschap binnenkijken bij meer dan vijftig organisaties in Nederland. Bezoekers ontdekken bij Living Lab hoe ouderen langer vitaal en gezond kunnen blijven dankzij ‘serious games’ en kunnen ook zelf met een computerspel voor virtuele therapie aan de slag. De wetenschappers van InnoSportLab Thialf in Heerenveen meten de schaatsprestaties van bezoekers met het Local Position Measurement systeem. Lange-afstandsrobots die het onderhoud van fusiereactoren doen, kunnen bestuurd worden bij het FOM-instituut DIFFER in Nieuwegein. En bij Nikhef op het Science Park in Amsterdam krijgen bezoekers de kans om zelf kosmische straling uit de ruimte waar te nemen.

Ontmoet André Kuipers en Dick Swaab
Het wetenschapsweekeinde is ook een uitgelezen kans om topwetenschappers van dichtbij mee te maken. Zo duiken bij musea en wetenschapscentra door heel Nederland wetenschappers op om vragen van bezoekers te beantwoorden. Onder de pop-up wetenschappers wiskundige Ionica Smeets, paleontoloog Anne Schulp en astronaut André Kuipers. Laatstgenoemde bezoekt ook zijn werkplek ESTEC in Noordwijk. Het terrein opent zijn deuren eenmalig nadat het bijna twintig jaar gesloten is geweest voor publiek. In het Museon in Den Haag komen dertien wetenschappers bijeen voor het lezingsevent Kennis op Zondag. Bezoekers maken hier ook kans op een Meet ’n Greet met onder andere hersenonderzoeker Dick Swaab, filosoof Bas Haring en natuurkundige Stan Bentvelsen.

Ook in de rest van de maand oktober kunnen geïnteresseerden boeiende en leerzame ervaringen opdoen. In totaal doen er ruim honderdvijftig organisaties door het hele land mee aan de Oktober Kennismaand. Op de website www.oktoberkennismaand.nl is de meest actuele lijst van deelnemende organisaties opgenomen van zowel het Weekend van de Wetenschap als de Oktober Kennismaand.

Lees ook:Kuipers wil wetenschap stimuleren onder jongeren
Lees ook:Op ontdekkingsreis met Diederik Jekel en Ionica Smeets
Lees ook:Guinness World Record voor Guido de Brès en Walibi Holland
Lees ook:Leerlingen Guido de Brès doen wereldrecordpoging met André Kuipers
Lees ook:De Jonge Akademie on Wheels maakt wetenschap tastbaar voor scholieren

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>