Op ontdekkingsreis met Diederik Jekel en Ionica Smeets

Tijdens het eerste weekend van oktober vindt het Weekend van de Wetenschap plaats. Meer dan 150 locaties door heel Nederland openen dat weekend hun normaal gesloten deuren voor een kijkje in de keuken.Wetenschapsjournalisten Diederik Jekel en Ionica Smeets zijn als ambassadeurs op 4&5 oktober aanwezig op verschillende locaties door heel Nederland waar de bezoekers hen tijdens hun ontdekkingsreis in de wereld van wetenschap en technologie kunnen ontmoeten.

Diederik Jekel
Diederik behaalde zijn master in vastestoffysica in 2010 en is snel daarna wetenschapsjournalist geworden. Hij komt regelmatig bij De Wereld Draait Door, presenteert het programma De Kennis van Nu en komt vaak langs bij diverse kinder- en volwassenprogramma’s. Daarnaast heeft hij net zijn tweede boek uitgebracht: Alfa voor Bèta’s.

Diederik: “Mijn doel is om wetenschap begrijpelijk te maken en om te laten zien dat wetenschap interessant en noodzakelijk is. Niet iets is om bang voor te zijn en zeker niet iets is dat niets met ons leven te maken heeft. Wetenschap is namelijk overal om ons heen, diep verweven met alle facetten van ons bestaan en daarmee dichterbij dan ooit. Tegelijkertijd is het tevens onbegrijpelijker dan ooit vanwege alle ingewikkelde en piepkleine praktisch onzichtbare technologieën.”

Ionica Smeets
Ionica promoveerde in de wiskunde en werkt nu als wetenschapsjournalist. Ze maakte furore als helft van de wiskundemeisjes en schrijft onder die naam een wekelijkse column voor de Volkskrant. Ze werkt ook mee aan diverse tv-programma’s zoals Factcheckers. Vorig jaar presenteerde ze samen met Sofie van den Enk voor de KRO het programma Eureka, over wiskundige antwoorden op dagelijkse vragen. Smeets schrijft daarnaast voor verschillende kranten en tijdschriften, maakte drie boeken en geeft regelmatig lezingen. Meestal over wiskunde, want iemand moet het doen.

Ionica: “Ik vind het belangrijk om aan zoveel mogelijk mensen de vrolijke, prachtige en tastbare kant van wetenschap te laten zien. Vooral bij kinderen kan dat veel invloed hebben. Bij veel wetenschappers begon de liefde voor hun vak al jong: ze zagen een keer een mooi experiment, kregen een bijzonder boek van een oom of gingen naar een wetenschapsmuseum. Laat die vonk maar overslaan tijdens het Weekend van de Wetenschap!”

Ruim 150 locaties
Tijdens het weekend openen ruim 150 locaties hun deuren voor een kijkje in de keuken. Dit jaar doen onder andere het Rijksmuseum, Science Center NEMO, Apenheul, Omniversum, Beeld en Geluid, ESA/ESTEC en Waternet mee. Voor jong en oud zijn er op de locaties verschillende exclusieve activiteiten georganiseerd zoals experimenten, voorstellingen, lezingen, open dagen en tentoonstellingen.

Op de website www.hetweekendvandewetenschap.nl is de meest actuele lijst van de meer dan 150 deelnemende organisaties en activiteiten opgenomen.

Lees ook:Weekend van de Wetenschap: blik in keuken wetenschappers
Lees ook:Unieke Pinkpop All Stars op Ebay
Lees ook:Groot jongerenevenement op stadsstrand Almere
Lees ook:Gay weekend op TLC; voor wie niet bij de Gay Pride is
Lees ook:Sterren in het Nauw: spectaculaire en bizarre tv-momenten

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>