Is de klassieker Anna Karenina nog steeds het kijken waard?

Het liefdesdrama van Anna Karenina is al talloze keren verfilmd, maar regisseur Joe Wright (Atonement, Pride & Prejudice) weet het Russische liefdesdrama met zijn theatrale aanpak een nieuwe verfilming waard te maken. Leoni van Amstel bekijk deze film voor Jongerenblog.

In de openingsscène gaat het doek omhoog met daarop de tekst ‘Tsaristisch Rusland 1874’, waarna de rest van het verhaal zich afspeelt op het podium en de coulissen van het theater. Het decor wordt opgebouwd, waar je bij zit. Van een kantoor dat verandert in een drukke balzaal, tot het huis van Anna zelf. Het heeft geen beperkingen. Zelfs bij de paardenrace die Anna bezoekt, galopperen de paarden over het podium. Hierdoor is de boodschap van Wright meteen duidelijk; de show die iedereen opvoert in de Russische elite, van de 19e eeuw. Alleen de scenes die zich buiten afspelen, zijn opgenomen in de Russische natuur.

Het liefdesdrama is gebaseerd op de gelijknamige roman uit 1894 van de Russische schrijver Tolstojs. De prachtige Anna Karina (Keira Knightley) staat in het midden van haar leven in het tsaristisch Rusland van 1874. Ze geniet en houdt van haar leven, ondanks het feit dat ze zich opgesloten voelt in haar liefdeloze huwelijk met de hooggeplaatste ambtenaar Alexei Karenina (Jude Law). Ze is dan ook blij dat ze de sleur van haar dagelijkse leven kan ontvluchten, als haar broer haar uitnodigt om op bezoek te komen. Hij vraagt haar hem te helpen om zijn huwelijk te redden, nadat hij ontrouw is geweest aan zijn vrouw. Anna helpt hem, maar laat duidelijk zien dat zij zijn levensstijl van buitenechtelijke affaires afwijst. Tijdens haar bezoek ontmoet ze de jonge graaf Vronsky (Aaron Taylor-Johnson). Ze raakt diep onder de indruk van de jonge graaf, die meer dan zijn best doen om Anna voor zich te winnen. Anna verzet zich tegen zijn advances, maar ondanks haar afkeur voor ontrouw raakt ze verwikkeld in een gepassioneerde affaire met Vronsky. Dit met tragische gevolgen voor Anna en iedereen om haar heen.

Het prachtige decor van de film draagt bij aan de drama van het liefdesverhaal. Prachtig hoe de trein waar Anna in zit verandert in een speelgoedtreintje in het witte Russische landschap of de snippers van een gescheurde brief die veranderen in dikke sneeuwvlokken. De sterrencast doet wat er van ze verwacht wordt. Door het goede, meeslepende en ontroerende acteerwerk, laat deze film je niet los na afloop.

Hoewel de talloze verfilmingen van Anna Karenina, is deze editie zeker het kijken waard. Een klassieker voor het oog en voor het hart.

Bestel deze film direct bij bol.com:
DVD: Anna Karenina (2012)
Blu-ray: Anna Karenina (2012) (Blu-ray)

Regie: Joe Wright | Cast: Keira Knightley (Anna Karenina), Jude Law (Karenin), Aaron Taylor-Johnson (Vronski), Kelly Mcdonald (Dolly), Matthew Mcfadyen (Oblonski), Domhnall Gleeson (Levin), Alicia Vikander (Kitty), e.a. | Speelduur: 130 minuten |

Tekst: Leoni van Amstel.

Lees ook:Wie is de vader van het kind van Anna Nicole Smith?
Lees ook:Stem op je favoriete Valentijnsfilm; Net5 zendt ‘m uit
Lees ook:A Royal Affair: intriges en verboden liefde aan Deense hof
Lees ook:Pitch Perfect: David Guetta zou met open mond kijken
Lees ook:Mobiele telefoons voor het eerst wél toegestaan in bioscoop

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>