Voetstappen op glad ijs met Lost Planet 3

Vanaf 30 augustus was Lost Planet 3 al verkrijgbaar, en deze maand heeft Saskia Boree het nieuwe schijfje mogen uitproberen. Het spel is een compleet nieuw hoofdstuk, en zit weer boordevol actie.

Lost Planet 3 start vrijwel op een vrij hoog niveau, maar keldert vanaf dat punt gestaag. Hoofdpersonage Jim Peyton, loodgieter van een boorplatform en huisvader, beland samen met een groep mijnwerkers van NEVEC als enig stukje mensheid op de planeet E.D.N. III, zo wordt van hoger hand geopperd. In het intro van dit spel probeert de maker het verhaal van Jim Peyton te vertellen. Echter lijken de eerste vijf uur meer te draaien om huishoudelijke taken, en blijkbaar moet je hier als speler doorheen om de meer interessante dingen te mogen doen.

Het draait allemaal op de planeet om de rode substantie, dat door de aderen van de inheemse fauna, de monsters en aliens, vloeit. Dit mysterieuze goedje schijnt ook als enige betaalmiddel te gelden, en zorgt ervoor dat alle machines en wapens in de omgeving van energie kan worden voorzien.
Bepakt met wapens zoef je door de vele schachten en tunnels om deze inheemse typetjes te beschieten, en hoe verder je in de game rolt, hoe moeilijker deze figuren zijn te verslaan. Het in en uitstappen van het grote mechanische vervoermiddel houdt het spel nog enigszins interessant, hoewel je al weet wat er komen gaat bij het verplicht uitstappen van deze robot.

Halverwege het spel is het afgelopen met het uitmoorden van de inheemse monsters, en moet je overgaan op de menselijke bevolking. Er was tegen Jim nog zo gezegd dat zij de eerste bezoekers waren van de planeet… maar wie zijn de anderen, en wat heeft NEVEC hier mee te maken?

De game voelt niet als een standaard schietspel aan, maar het constante heen en weer geloop tussen opdrachten en de veilige thuishaven maken het er niet interessanter op. Dit geeft de hele toestand een soort van loopjongen gevoel. Tussen de werkzaamheden door krijg je een herhaling van confrontaties tussen Jim en de monsters uit de omgeving. Sommige van deze monsters zijn te groot om in één keer neer te schieten, en de roodgloeiende plekken wijzen de zwakke punten van deze monsters aan, hoewel er na het vierde grote monster wel bekend is hoe deze afgemaakt moeten worden. Stukje bij beetje krijgt de speler duidelijkheid over het levensverhaal van de opmerkelijke ingenieur. Door middel van videoberichten tussen Jim en zijn vrouw, herinneringen en cutscenes wordt er elke keer opnieuw een puzzelstukje op zijn plaats gelegd.

Omdat de planeet al in Lost Planet 1 ter sprake is gekomen, kun je Lost Planet 3 beter als Lostplanet: The Prequel zien. De multiplayer in de game maakt het weer een beetje goed, en doet de slechte eigenschappen vergeten. Het spel zou beter bespeelbaar zijn met muis en toetsenbord, dan op een console. Dit heeft te maken met de slechte technische vechteigenschappen en andere gebruikte technieken. Al met al een niet al te slechte extreme environments shooter.

Tekst: Saskia Boree
Gamehulp: Arnon Hoogerwerf

Lees ook:Dark Souls: Vecht met afschuwelijke demonen en monsters
Lees ook:Gangsters pakken in je stoere wagen: GTA Episodes from Liberty City
Lees ook:Een spel met een boodschap
Lees ook:Gamelegende Sonic komt er weer aan (trailer)
Lees ook:Waar waren onze BN’ers vroeger bang voor?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>