Drankverbod onder 18 jaar gaat waarschijnlijk niet door

Je zult het vast wel ergens gehoord hebben van de week. Minister Ter Horst (PvdA) wil de verkoop van drank aan jongeren onder de 18 jaar verbieden. Een meerderheid van de Tweede Kamer is het hier echter niet mee eens. Want er moet eerst maar voor gezorgd worden dat jongeren onder de 16 echt geen alcohol kopen en drinken.

En om dat te bereiken is er een plan om jongeren die alcohol kopen strafbaar te stellen. Momenteel is alleen de verkoper strafbaar. Een meederheid van de partijen CDA, PvdA, GroenLinks en VVD zijn tegen het plan om alcohol te verbieden onder 18 jaar. De ChristenUnie steunt het plan.

Het ligt dus eerder voor de hand dat jongeren onder de 16 strafbaar worden bij het kopen van alcohol dan dat de minimumleeftijd verhoogd wordt.

Lees ook:Straf voor alcoholgebruik onder de 16 jaar prima?
Lees ook:Big issue: jongeren & alcohol
Lees ook:Leeftijdsgrens alcohol gaat niet omhoog
Lees ook:Zuipen onder je zestiende strafbaar
Lees ook:Alcohol scoren een makkie voor minderjarige jongeren

10 Reacties // Reageer

10 thoughts on “Drankverbod onder 18 jaar gaat waarschijnlijk niet door

 1. Dj-Chris

  Goedzo dat die regel niet doorgaat. Nederland moet maar eens stoppen om altijd maar alles te proberen te verbeteren met regeltjes, straffen enz. Zoals t nu geregeld is is het toch goed? En dat sommige onder de 16 weleens drinken, klinkt triest, maar dat blijf je houden.

    /   Reply  / 
 2. amanda

  het is toch zo goed? en als de jongeren onder de 16 toch alcohol drinken dat is gewoon dom. maar hun eigen verantwoordelijkheid. op je 16e kan je wel een beetje na denken over de gevolgen van drank dus vind ik niet dat het onder de 18 moest worden en gelukkig is dat ook niet gebeurd.

    /   Reply  / 
 3. cultural girl

  jongeren drinken meestal veel om zich te bewijzen tegenover hun ‘vrienden’ maar ze maken zich alleen onsterfelijk belachelijk. het is inderdaad hun eigen verantwoordelijkheid, ze willen groter voorkomen dan ze zijn, maar door ze meer en meer dingen te gaan verbieden en straffen op te leggen zou je wel eens een volledige andere werking krijgen dan gehoopt, want alles wat niet mag is nog leuker op te doen. Ik denk dat vele ministers en mensen die onze wetten en regels bepalen vergeten hoe ze zelf waren als kind, dan test je grenzen, de een al wat meer dan de ander.
  Altijd die nieuwe straffen en wetten, zijn er geen ergere dingen in de wereld dan jongeren die zich af en toe lazarus drinken?

    /   Reply  / 
 4. Schaap

  jammer. De jeugd (ik, 17 dus ook) weet niet waar de limieten liggen. Het moet omhoog! Ik geniet net als een groot deel van Nederland van een biertje bij het eten en bij de tv, maar sommige mensen weten echt niet wanneer ze moeten stoppen.

    /   Reply  / 
 5. Yvette

  K vind niet dat t zozeer verboden moet worden enzo, maar dr zou eigenlijk gewoon een limiet moeten zijn. Een bepaalde hoeveelheid alcohol en daarna niet meer. Alleen denk ik niet dat dat te realiseren is. Ikzelf ken mijn grenzen en weet dus wanneer ik moet stoppen, maar veel jongeren kennen die grenzen niet of gaan er doelbewust overheen. Zoveel mensen in mijn omgeving die ieder weekend ladderzat zijn… Echt onzin, en daarna maar klagen dat ze zich zo kut voelen!…

    /   Reply  / 
 6. Christian

  Neem bijv. Canada. Mijn nicht die daar woont had het erover dat je daar in alle café’s pas vanaf je 21e daar binnen mag. Toen zij in Nederland was vond ze het ontzettend vreemd dat ‘die kinderen’ ‘s avonds laat de kroeg ingingen.

    /   Reply  / 
 7. Magali

  Dat ligt aan de provincie, zoals in Quebec mag je niet naar binnen als je jonger bent dan 18…maar Ontario hanteert 19 jaar.

    /   Reply  / 
 8. Djil

  he he, komen ze er toch achter dat die regel : “onder de 18 geen alcohol” niet zou gaan werken. Je zou alleen maar van het ene probleem in het andere vallen. Stelletje sukkels daar, ze zijn zelf toch ook jong geweest? en ze weten zelf toch ook wel dat het leuker is om iets te doen wat niet mag? en als je iets niet mag dat het dan toch nog heel makelijk lukt? Of zijn het allemaal van die schijnheilige boontjes, kan het me niet voorstellen.
  Laat dat plan maar mooi niet doorgaan, en kom maar eens met een goed PLAN!

    /   Reply  / 
 9. EVIL CLOWN

  Wat een gelul ik ben 16 heb 6 bier op mn kamer en een fles jenever :P dat kan je gewoon kopen als je slim bent (vallen velen niet onder) ik drink niet vaak in maar neem gewoon bier mee en vaak krijg ik dan van mensen om me heen goldstrike safarie dat soort dingen :) dronken zijn is gewoon leuk en ik vind niet dat iedereen er over moet zeiken.

    /   Reply  / 
 10. mappietje

  ik vind dat ze alcohol gewoon 16 jaar moeten laten. ze schieten er niets mee op de jeugd vind het daardoor juist een uitdaging omdan te gaan drinken. ze moete gewoon over diets anders gaan praten dan zoiets onzinnigs bijvoorbeeld de crisis die nu aan de gang is

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>