Snijden in jezelf als uitlaatklep

‘Ik schrijf soms heftige dingen in dit boek. Ik heb namelijk besloten om uit de schaamte te treden.’ Aurelia Brouwers (23) beschadigt zichzelf, al meer dan zeven jaar. Ze schreef een boek over haar leven en over die oncontroleerbare dwang tot zelfbeschadiging. Een heftig en emotioneel verslag van een moedige jonge vrouw met grote psychische problemen. Haar boek ‘Het meisje met de schaar’ verschijnt vandaag.

Aurelia is 15 als plotseling een vriendin van haar overlijdt. Ze wordt depressief en vindt opluchting in het snijden. Na jaren van worstelen met haar destructieve gedachten, het snijden en na talrijke hulpverleningstrajecten glijdt ze steeds verder af en raakt ze dusdanig met zichzelf en met het leven in de knoop dat ze een poging doet tot zelfmoord.

Aurelia vertelt oprecht en met grote zelfkennis over haar stoornissen, over de extreme emoties, haar zelfhaat en de diepe depressies die haar borderline-stoornis veroorzaken. Het snijden wordt haar uitlaatklep, haar manier om die heftige emoties de baas te kunnen worden. Ze heeft het nodig en kan niet anders.

“Ik kan er niet meer tegen. Elke keer weer die diepe dalen, elke keer weer die depressies en die pijn. Ik wil dit niet meer. (…) Ik voel het verdriet in mijn ogen prikken maar de tranen komen niet. Huilen doe ik niet meer zo vaak als eerst. (…) Ik ben gestrest, de adrenaline giert door mijn lijf. Rust heb ik nodig. Nu. Ik pak mijn verbandkoffer. Naast verband liggen daar scherpe voorwerpen in: een stuk glas, een paar hele en een paar stukgemaakte scheermesjes, twee gewone mesjes, eentje van Albert Heijn, dat is lekker scherp. Ik zet muziek op. (…) Terwijl Evanescence zingt over ‘going under’ duw ik het mes mijn arm in. Het begint te bloeden en ik word rustig. De tranen komen nu, de rode tranen waarmee ik laat zien dat ik verdriet heb.”

Aurelia is in staat de lezer mee te nemen in haar gedachtenwereld, haar depressieve gevoelens te beschrijven en uit te leggen waarom ze zichzelf snijden moet. Een schokkend en ontroerend verhaal, herkenbaar voor lotgenoten en onthullend voor buitenstaanders.

Lees ook:Tooske Ragas presentatrice shows Bloed, Zweet en Tranen
Lees ook:Ouders gescheiden, wat nu?
Lees ook:Het huilen staat me nader dan het lachen, of toch niet?
Lees ook:Bier, Zweet en Tranen; een handboek voor studenten
Lees ook:Andere Bianca Bouwhuis in GTST… Wie speelt haar nu?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>