Niet de leeftijdsgrens verhogen, maar duurdere sigaretten

Acht op de tien jongeren (80%) zijn voor het verhogen van de leeftijdsgrens voor het kopen van tabak naar 18 jaar. De beste manier om roken onder jongeren te ontmoedigen is echter het duurder maken van sigaretten, zo stellen zij. Dit blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 2.500 jongeren.

Ruim de helft (56%) van de ondervraagde jonge rokers heeft wel eens geprobeerd om te stoppen, met als belangrijkste reden dat roken duur is. Het financieel treffen van rokers is volgens jongeren daarom de meest effectieve maatregel, maar ook het verhogen van de leeftijdsgrens van 16 naar 18 jaar –zoals het kabinet wil– werkt volgens hen. Ook denken jongeren dat het helpt om minderjarigen die roken een boete te geven.

Rookverbod op het schoolplein
De meeste ondervraagde rokers (54%) begonnen met roken voor hun 16e. Zeven op de tien middelbare scholieren (69%) geven aan dat er bij hen op het schoolplein gerookt mag worden. Jongeren vinden in meerderheid (62%) dat de overheid dit moet verbieden. Of zo’n verbod helpt of niet, daarover zijn de meningen verdeeld. De helft (48%) denkt van wel: roken op het schoolplein wordt nu vaak als stoer gezien, zeggen zij, en als je dat verbiedt stopt het meeloopgedrag. De andere helft (46%) denkt dat scholieren dan gewoon buiten het schoolplein gaan roken.

Ouders weten van niks
Een derde van de jongeren (32%) krijgt hun rijbewijs of een ander cadeau van hun ouders als ze voor een bepaalde leeftijd (meestal 18 jaar) niet roken. Of dit het gedrag van de jongeren beïnvloedt is de vraag. Van de jongeren die zo’n afspraak hadden en nooit gerookt hebben, zegt 90 procent ook van de sigaretten af te zijn gebleven als er géén cadeau tegenover had gestaan. Van de jongeren die zo’n afspraak hadden en tóch zijn gaan roken, heeft 59 procent het rookgedrag voor de ouders verzwegen. Van álle ondervraagde jonge rokers zegt 28 procent dat hun ouders niet weten dat zij wel eens een sigaretje opsteken.

Over dit onderzoek
Het 1V Jongerenpanel, onderdeel van EenVandaag, bestaat uit jongeren van 12 t/m 24 jaar. Aan dit online onderzoek, gehouden van 23 t/m 29 november 2012, deden 2.500 jongeren mee (onder wie 300 rokers en 700 middelbare scholieren). De uitslag is gecorrigeerd op leeftijd, geslacht en spreiding over het land.

Voor meer informatie: www.eenvandaag.nl

Lees ook:Chinese jongeren steken er graag een op
Lees ook:Jongeren voor verplicht lesprogramma over drugs en alcohol
Lees ook:Armoede een taboe onder jongeren
Lees ook:Waterpijp roken populair onder jongeren; PvdA wil verbod
Lees ook:Aantal dagelijks rokende jongeren gedaald

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>