Driekwart jongeren wil later kinderen

Het ideale toekomstplaatje van jongeren is duidelijk: driekwart (78%) van de meiden en jongens wil later kinderen, en dan het liefst twee (58%) of drie (22%). Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 2200 jongeren uit het 1V Jongerenpanel.

Vrijwel alle jongeren geven nu aan voor hun 35ste met kinderen te willen beginnen. Wel willen ze voor die tijd een vaste baan hebben (81%), trouwen (36%) en een huis kopen (34%). Ruim een derde (37%) denkt dat de technieken over een paar jaar zo ver zijn dat zij zich geen zorgen hoeven te maken om ongewenst kinderloos te blijven.

Gynaecoloog Paul Flierman in de uitzending van EenVandaag dat we af moeten van het idee dat vrouwen na hun 35ste nog kinderen kunnen krijgen. Hij haalt onderzoek aan waaruit blijkt dat de vruchtbaarheid van vrouwen op die leeftijd is gehalveerd.

Bijna tweederde (65%) van de jongeren in het onderzoek van EenVandaag denkt dat de kans om zwanger te worden pas jaren later zo veel is afgenomen. Flierman pleit voor voorlichting hierover in het voortgezet onderwijs. Van de ruim 850 ondervraagde middelbare scholieren geeft de helft (48%) aan dat in de les wel ter sprake is gekomen tot welke leeftijd je kinderen kunt krijgen.

Twijfel je aan je kinderwens, klik dan hier. Patricia de Ryck, hoofdredactrice van Jongerenblog is namelijk recent de website TwijfelMoeder gestart voor iedereen die twijfelt over het krijgen van kinderen. Zelf weet ze helemaal nog niet zo zeker of ze wel moeder wil worden.

Aan dit online onderzoek, gehouden van 19 tot 25 juli 2013, deden 2193 jongeren mee (onder wie 1397 meiden, 794 jongens en 868 middelbare scholieren). De uitslag is gecorrigeerd op leeftijd, geslacht en spreiding over het land.

Lees ook:Seksfilmpjes en naaktselfies op scholen
Lees ook:Meerderheid jongeren vindt zichzelf te dik, 15% overgewicht
Lees ook:Niet de leeftijdsgrens verhogen, maar duurdere sigaretten
Lees ook:Jongeren hekel aan voetbalbeschouwingen; Oranje verliest
Lees ook:Leraren doen te weinig aan pesten, ook bij Tim Ribberink

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>