Herstel voor jeugdige oorlogsslachtoffers lastig te verkrijgen

Kinderen die slachtoffer zijn van een gewapend conflict worden vaak over het hoofd gezien als het gaat om compensatie voor oorlogsslachtoffers. In het proefschrift ‘Is anybody playing?’ dat ze op morgen verdedigt aan Tilburg University, pleit Francesca Capone daarom voor een internationale (juridisch bindende) conventie voor recht op herstel, met bijzondere aandacht voor kwetsbare slachtoffers.

Francesca Capone onderzocht waar kinderen die uit een oorlogssituatie komen volgens internationale wetgeving recht op hebben en hoe dat tot nu toe in de praktijk is gegaan. Ze constateert procedurele tekortkomingen die het moeilijk maken om herstelmaatregelen af te dwingen die het specifieke belang van kinderen voor ogen hebben. Zo hebben jeugdige oorlogsslachtoffers vaak weinig tot geen toegang tot het recht. Herstelprogramma’s houden bovendien te weinig rekening met de belangen van kind-slachtoffers.

Volgens Capone zou er een internationale conventie voor recht op herstel moeten komen waarin de Basic Principles and Guidelines on the Right to a Remedy and Reparation van de Verenigde Naties worden opgenomen en waarin specifiek aandacht wordt besteed aan de meest kwetsbare slachtoffers. Capone benadrukt het belang van het herstel van kinderen na een oorlog, aangezien zij de burgers zullen zijn die hun samenleving weer moeten opbouwen.

Lees ook:Eerstgeborene slimmer maar wantrouwiger
Lees ook:Allochtone kinderen vaak te dik
Lees ook:Schandalig…!
Lees ook:Jongerenblog kijkt Disconnect met Alexander Skarsgård
Lees ook:Slechte band met ouders: sneller verkering

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>