Jongeren: donor zelf voorrang op orgaan

De meerderheid van de jongeren, zo’n 54%, vindt dat geregistreerden in het donorregister en kinderen voorrang hebben op een donororgaan. Dat blijkt uit onderzoek van Peil.nl/Maurice de Hond in opdracht van Donorpolis.nl.

Met name ouderen (65+) zijn het hier juist mee oneens. Verder komt uit het onderzoek naar voren dat een ruime meerderheid van de Nederlandse bevolking het donorbeleid van België een goed voorbeeld vindt. In België ben je vanzelf donor tenzij je aangeeft dit niet te willen. Jongeren delen deze mening ook, net als 63% van de ondervraagde Nederlanders.

Tevens blijkt uit dit onderzoek dat 34% niet op de hoogte is van de mogelijkheid om je te registreren als niet donor. Dit blijkt met name bij jongeren wel bekend (85%) en bij ouderen beduidend minder (45%). Op de vraag “Weet u van uw naasten die ingeschreven staan in het donorregister welke keuze ze hebben gemaakt?” zegt 54% dit te weten, maar opmerkelijk is dat 42% absoluut geen idee heeft. Dit schept bij nabestaanden veel onduidelijkheid, doordat er geen keuze is gemaakt of deze niet goed is gecommuniceerd.

Een meerderheid van de ondervraagden (ruim 70%) is van mening dat het donorschap niet financieel mag worden beloond. Dit betekent niet dat zij een zorgverzekering met extra korting automatisch afwijzen.

Lees ook:Ben jij orgaandonor? Veel jongeren twijfelen…
Lees ook:Veel jongeren willen best donor zijn
Lees ook:Donor: Ja of nee?
Lees ook:Jongeren: geef ons voorrang op orgaan en we worden donor
Lees ook:Jongeren goed met geheimen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>