Schoolkantine nog niet gezond genoeg

De helft (50%) van de middelbare scholieren vindt dat hun school meer gezond eten zou moeten aanbieden. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag en 7Days onder 800 scholieren. De overheidsdoelstelling ‘Gezonde schoolkantine’ is volgens scholieren voorlopig nog niet behaald.

Eind dit jaar moeten alle kantines van middelbare scholen voor minstens driekwart aan gezonde producten aanbieden. Voorlopig is het nog niet zover: slechts drie op de tien scholieren zeggen dat het aanbod van de kantine op hun school grotendeels gezond is, bij de meerderheid (58%) is dit nog niet het geval. Bovendien zijn de gezonde producten te duur, vindt de helft (48%).

Tweederde (65%) vindt het een taak van de overheid om geld te besteden aan het creëren van gezonde schoolkantines. Het verbieden van snoepautomaten op scholen vinden zij (79%) echter te ver gaan. Dit terwijl een kwart (27%) naar eigen mening te vaak zwicht voor ongezonde producten op school.

Gezond eten
Acht op de tien scholieren (82%) vinden dat ze over het algemeen gezond eten. Toch eet 71 procent minder dan twee ons groente per dag en eet 62 procent niet iedere dag fruit, zo geven zij zelf aan.

Het 1V Jongerenpanel, onderdeel van EenVandaag, bestaat uit 7000 jongeren van 12 t/m 24 jaar. Dit onderzoek is uitgevoerd in samenwerking met 7Days. Aan dit online onderzoek, gehouden van 9 tot 31 juli 2014, deden 814 middelbare scholieren mee. De uitslag is na weging representatief voor drie variabelen, namelijk leeftijd, geslacht en spreiding over het land. Meer uitslagen van dit onderzoek vind je op www.1vjongerenpanel.nl.

Lees ook:Flesje vullen in toilet vies; meer watertappunten op scholen
Lees ook:Jongeren voor verplicht lesprogramma over drugs en alcohol
Lees ook:Hotpants aan in de les moet kunnen
Lees ook:Acceptatie homojongeren blijft achter op middelbare scholen
Lees ook:Stage lopen niet voor de nop

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>