Acceptatie homojongeren blijft achter op middelbare scholen

Van de jongeren die zelf homo, bi of lesbisch zijn, geeft 73 procent aan dat het goed gesteld is met de homo-acceptatie in Nederland. Toch kan er nog veel verbeteren; een meerderheid (59%) stelt dat het een probleem is om in het openbaar je geaardheid te laten zien. Bijna zes op de tien jongeren (58%) voelen zich ook niet vrij om op straat overal hand in hand te lopen met hun partner. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 700 jongeren die bi, lesbisch of homoseksueel zijn.

Meer dan de helft (56%) van de LHBT-jongeren geeft aan dat ze het afgelopen jaar hun gedrag wel eens aangepast hebben om negatieve reacties over hun geaardheid te voorkomen, vooral in het openbaar en tijdens het uitgaan. Bijna vier op de tien (36%) zijn het afgelopen jaar minstens één keer uitgescholden of nageroepen vanwege hun geaardheid.

Acceptatie op middelbare scholen blijft achter
In 2011, vlak voor de verplichte ‘homolessen’ op de middelbare school werden geïntroduceerd, onderzocht EenVandaag onder 500 scholieren hoe het gesteld was met de homo-acceptatie op middelbare scholen. Eén op de vijf leerlingen (21%) zei toen dat het hiermee slecht gesteld was; nu anderhalf jaar later is dat percentage nauwelijks veranderd. In 2011 stelde 64 procent van alle leerlingen dat het moeilijk moest zijn voor medescholieren om op hun school uit de kast te komen; op dit moment is dat nog steeds 64 procent.

Ook beoordeelt nu één op de drie (31%) scholieren het klimaat op school als homo-onvriendelijk. De leerlingen die zelf homo, bi of lesbisch zijn geven zelfs in meerderheid aan dat er een homo-onvriendelijke sfeer heerst op hun school.

In een reactie laat minister Bussemaker weten dat het klopt dat de acceptatie onder jongeren beter kan en moet. Philip Tijsma van het COC roept de minister op een ambitieuzer beleid in te zetten, om met name de situatie op middelbare scholen te verbeteren. “Opnieuw blijkt nu dat er zeer serieuze problemen zijn romdom de homo-acceptatie op middelbare scholen. Aanvullende maatregelen zijn nodig: de Onderwijsinspectie moet er echt op gaan toezien dat de verplichte lessen ook ingevoerd worden. Dat moeten ze prioriteit geven,” aldus Tijsma.

Homotolerantie krijgt 8,4
EenVandaag ondervroeg ook 1.650 jongeren die hetero zijn. Volgens acht op de tien hetero jongeren (81%) is het goed gesteld met de homo-acceptatie in Nederland; 18 procent stelt van niet. Jongeren geven zichzelf gemiddeld een 8,4 als ze gevraagd wordt hoe homotolerant ze zelf zijn.

Over dit onderzoek
Het 1V Jongerenpanel, onderdeel van EenVandaag, bestaat uit circa 8.500 jongeren van 12 tot en met 24 jaar. Aan dit online onderzoek, gehouden van 13 tot 15 mei 2013, deden 2.415 jongeren mee. Hiervan zijn 694 jongeren homo, lesbisch of bi zijn. De uitslag is na weging representatief voor drie variabelen, namelijk leeftijd, geslacht en spreiding over het land. 

Lees ook:Homo en gelovige tegelijk, kan dat?
Lees ook:Schoolkantine nog niet gezond genoeg
Lees ook:Jongeren krijgen steeds meer een hekel aan homo’s
Lees ook:Poolse homojongeren blijven in de kast door schoolboek
Lees ook:Suïcide homojongeren: maak er een einde aan!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>