Meer lesbische, homo, bi en trans leerlingen

Er zijn veel meer lesbische, bi of transgender jongeren op middelbare scholen dan vaak gedacht wordt. MOVISIE schat dat er per 1.000 leerlingen gemiddeld 65 homo, lesbische en bi leerlingen zijn en tussen de vijf en elf transgender.

MOVISIE baseerde zich in haar berekening op de cijfers van het Sociaal en Cultureel Planbureau en Rutgers WPF. Hanneke Felten van MOVISIE: “Uiteraard bestaat de gemiddelde school niet, maar deze cijfers geven wel een indicatie. Wanneer leerlingen niet open durven zijn of worstelen met hun gevoelens, kan dit zich uiten in andere problemen. Denk aan spijbelen of teruggetrokken, depressief of zelfs suïcidaal gedrag. Wanneer je als schoolmaatschappelijk werker, leerlingenbegeleider of mentor ondersteuning biedt, is het belangrijk om er niet vanzelfsprekend van uit te gaan dat leerlingen heteroseksueel zijn of dat hun genderidentiteit overeenkomt met hun lichamelijke kenmerken.”

De puberteit is voor de meeste jongeren een spannende periode, maar dit kan voor lesbische, homo-, bi- en/of transgender jongeren extra moeilijk zijn. Jongeren die nog in de kast zitten zijn vaak bang voor de afwijzing door leeftijdgenoten en familie. Het risico op veel piekeren, terugtrekken en alleen voelen is groot. En eenmaal uit de kast lopen LHBT-jongeren het risico om slachtoffer te worden van pesten en geweld.

Lees ook:Steun lesbische, homo- bi-, transgender-jongeren kan beter
Lees ook:Scholieren maken van een vijf een acht
Lees ook:Leerlingen krijgen uurtje vrij als ze goed scoren
Lees ook:Te weinig ontmoetingsmogelijkheden voor homo- en transgenderjongeren
Lees ook:Minder jongeren in de bouw

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>