Leestrends onder middelbare scholieren; populaire boeken

Foto: Privébezit

Herman Kochs ‘Het diner’ heeft een top 3-positie bemachtigd in de Scholieren.com Ranglijst, de lijst met populairste boeken op de middelbare school. Jan Wolkers’ ‘Turks fruit’ dreigt uit de scholierencanon te vallen en Remco Campert maakt met ‘Het leven is vurrukkulluk een opvallende’ comeback. Huiswerksite Scholieren.com publiceert sinds 2009 de Scholieren.com Ranglijst, waarmee jaarlijks inzicht wordt gegeven in de leestrends onder middelbare scholieren.

Een andere opvallende stijger is Annejet van der Zijl. Haar ‘Sonny Boy’ verscheen pas vier jaar na publicatie in de top 100, maar is daarna -mede door de verfilming- gestaag doorgeklommen naar de top 10. Met de verfilming van ‘Het diner’ op komst, lukt het Koch wellicht de traditionele top 2 van de troon te stoten. De indrukwekkende stijging van Campert (vorig jaar nog plek 72) is te verklaren door de verkiezing tot het ‘Nederland Leest’-boek van 2011, waarbij alle 4-havo en 4-vwo-scholieren een exemplaar ontvangen. Veel docenten lezen het boek klassikaal.

‘Komt een vrouw bij de dokter’ heeft flink aan populariteit moeten inboeten en lijkt volgend jaar uit de top 10 te vallen. ‘De passievrucht’ en ‘Turks fruit’ staan al veel langer in de top 10, maar lijken hetzelfde lot beschoren als scholierenklassiekers ‘Het bittere kruid’ (15) en ‘De kleine blonde dood’ (24).

Neerlandici kunnen hun hart ophalen: ‘Max Havelaar’ (27), ‘Over de vos Reinaert’ (28), ‘Warenar’ (54), ‘De klucht van de koe’ (69), ‘Mariken van Nieumeghen’ (84) en ‘Gijsbrecht van Amstel’ (100) hebben allen hun plek in de top 100.

Dit jaar verschijnt voor het eerst de Vlaamse editie van de Ranglijst: Dimitri Verhulst weet bij de zuiderburen met ‘De helaasheid der dingen’ de eerste plek te bemachtigen. Hij houdt ‘De aanslag’ van Mulisch en ‘Het gouden ei’ van Tim Krabbé direct achter zich. Ook onder Vlaamse scholieren scoort ‘Het diner’ een top 10-positie (9). Opvallend genoeg scoort ‘Siegfried’ van Harry Mulisch in Vlaanderen (positie 10) beter dan in Nederland (positie 40).

Lees ook:“Nederland Leest’ scoort onder jongeren
Lees ook:Maria Mosterd en Kluun populaire ‘boekverslagboeken’
Lees ook:PVV favoriet bij middelbare scholieren
Lees ook:PVV wint Scholierenverkiezingen
Lees ook:PvdA wint scholierenverkiezingen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>