Maria Mosterd en Kluun populaire ‘boekverslagboeken’

Foto: Privébezit

De ene scholier verslindt boek na boek en droomt verhalen en personages terwijl een ander al moe wordt als een halve bladzij moet worden gelezen. Wat voor scholier je ook bent, een aantal weken voor de boekverslagen ingeleverd moeten worden zal iedereen eraan moeten geloven. Lezen moet je en dan kan je beter een leuk boek kiezen.

Lastig. Want het ene boek op de boekenlijst lijkt haast nog saaier en telt nog meer pagina’s dan de ander. Met een beetje geluk mag je zelf een boek aan je lijst toevoegen. Jongeren van nu weten het wel. Die gaan voornamelijk voor de boeken Echte mannen eten geen kaas van Maria Mosterd, Het gouden ei van Tim Krabbé en Oeroeg van Hella S. Haasse. Ook Kluun en Harry Mulisch doen het goed bij scholieren.

De website Scholieren.com kwam achter de populariteit van de boeken. Op deze site zijn boekverslagen en uittreksels te vinden van een groot aantal boeken. Verslagen van Oeroeg werden ruim 294.000 keer gedownload. Hier mee kwam dit boek aan een tweede plek op de ranglijst.

Het gouden ei van Krabbé staat net als vorig jaar, toen de lijst voor het eerst verscheen, op nummer één (299.000 downloads). De derde plek is voor Komt een vrouw bij de dokter van Kluun, dat vorig jaar nog op nummer zeven stond, zo schrijft De Pers.

Het boek Echte mannen eten geen kaas van Maria Mosterd is een van de snelste stijgers. Van de twaalfde plek schoot dit boek naar plek vijf. Mogelijk door alle ophef rondom de echtheid van het verhaal. Jongeren willen ondanks alle twijfels over het waarheidsgehalte van het boek toch zelf ondervinden hoe het verhaal in elkaar zit.

Heel toevallig zijn zeven van de top tien boeken ook verfilmd. Misschien toch een resultaat van de luie lezer?

Lees ook:“Nederland Leest’ scoort onder jongeren
Lees ook:Leestrends onder middelbare scholieren; populaire boeken
Lees ook:Jouw boekenkast op Hyves
Lees ook:Wat mis je op vakantie?
Lees ook:Pak ze terug met een brief

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Maria Mosterd en Kluun populaire ‘boekverslagboeken’

  1. Sierbestrating

    Jammer dat die boeken van Maria Mosterd toch nog verkocht worden, iedereen zou deze moeten boycotten

      /   Reply  / 
  2. EIken vloeren

    Ben het helemaal met sierbestrating eens, boycotten de hap!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>