Scholieren bewust van nieuwe aangescherpte exameneisen

Van de havo- en vwo-scholieren zegt 97 procent kennis te hebben van de aangescherpte exameneisen voor het eindexamen van dit jaar. Dat blijkt uit onderzoek van Lyceo Examentraining. De aangescherpte eisen stellen eindexamenkandidaten in 2012 verplicht om een gemiddeld centraal examencijfer van ten minste een 5,5 te halen. Daarnaast mogen scholieren vanaf volgend schooljaar voor de vakken Nederlands, Engels en Wiskunde nog slechts maximaal één vijf halen.

Jaarlijks doen ongeveer 80.000 leerlingen eindexamen voor havo of vwo. Verscherping van de eindexamennormen leidt er naar verwachting toe dat een groter aantal leerlingen het examen niet halen. Volgens een onderzoek van de VO-raad zouden in 2011 ruim 18.000 extra leerlingen zijn gezakt als de strengere exameneisen van toepassing waren geweest. Dat is een verdubbeling van het aantal gezakte scholieren onder de oude examennorm.

Toch concludeerde het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) eind vorig jaar dat slechts 20 procent van de scholieren op de hoogte was van de inhoud van de nieuwe eisen. ‘Die zorg lijkt nu grotendeels te zijn weggenomen’, zegt directeur Joost Lasschuit van Lyceo Examentraining. Hij vervolgt: “Verscherping van de eindexamennormen leidt er ongetwijfeld toe dat een groter aantal leerlingen niet slaagt voor het eindexamen. We merken nu dat door de kennis over de nieuwe exameneisen veel meer scholieren zich aanmelden voor een examentraining of huiswerkbegeleiding.” Het onderzoek laat zien dat 30 procent van de leerlingen die examentraining volgt, dit doet vanwege de aanscherping van de exameneisen. Lasschuit verklaart de groei van de bewustwording onder scholieren door de aandacht in de media en voorlichting op scholen. “Scholieren zijn de laatste maanden bijna dagelijks geconfronteerd met de nieuwe eisen, zowel op internet als op school. Dat stimuleert de bewustwording natuurlijk enorm.”

Lisette Donkers is één van de scholieren die dit jaar eindexamen gaat doen. Over de nieuwe exameneisen is ze verdeeld: “De regel van een voldoende als gemiddelde is eerlijk en betekent dat je niet alleen kan slagen op basis van je schoolexamens. Gemiddeld een voldoende staan, lijkt me ook een normale eis om een diploma te halen. Maar één vijf halen voor Nederlands, Engels en Wiskunde is onterecht. Op deze manier zijn die vakken automatisch het belangrijkst, terwijl niet iedereen daar even goed in is.”

Het onderzoek over de gevolgen van de nieuwe exameneisen is gehouden onder 705 middelbare scholieren. Alle deelnemende scholieren doen dit jaar eindexamen havo of vwo.

Lees ook:Examenstress door aangescherpte eisen; dus extra trainen
Lees ook:Flinke toename aanmeldingen examentrainingen door eisen
Lees ook:Gratis examentraining wiskunde via Wiskundeschool.nl
Lees ook:18.000 extra gezakte leerlingen door nieuwe exameneisen
Lees ook:Scholieren gaan er vaker een jaar tussenuit

1 Reacties // Reageer

One thought on “Scholieren bewust van nieuwe aangescherpte exameneisen

 1. Lyceo Examentraining

  Fijn dat jullie het nieuws verspreiden. Wij hopen er natuurlijk op dat straks alle leerlingen op de hoogte zijn van de verscherpte eisen.

  Groet,

  Wendy
  Lyceo Examentraining – Social Media Team

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>