Kwart minder mbo-studenten gestart met een stage

Het aantal mbo-studenten dat met een stage of leerbaan startte is ten opzichte van een jaar geleden met 23% gedaald. In dezelfde periode bleef het aantal bij UWV geregistreerde jonge werkzoekenden stabiel. Dit blijkt uit de nieuwe Basiscijfers Jeugd die de stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) en UWV WERKbedrijf hebben uitgebracht.

Het aantal mbo-studenten dat met een stage of leerbaan startte, is in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar met 23% gedaald, van 160.000 naar 123.000. Alle regio’s kenden een daling. In zes regio’s was de daling 30% of meer. Met name de richtingen bouw, schilderen, hout en meubel, mobiliteit en transport en overheidsgerelateerde sectoren merken een teruggang van het aantal beschikbare stageplaatsen.

UWV telde eind april nagenoeg evenveel werkzoekende jongeren als een jaar geleden. Ruim 53 duizend jongeren tot 27 jaar staan bij UWV geregistreerd als werkzoekend. Regionaal zijn er aanzienlijke verschillen. In twaalf van de dertig arbeidsmarktregio’s daalde het aantal geregistreerde werkzoekende jongeren. De afnamepercentages lopen uiteen van -1% tot -28%. Grootste dalers zijn de regio’s Drechtsteden, Groot- Amsterdam en Holland-Rijnland. De overige achttien arbeidsmarktregio’s kenden een stijging, met percentages variërend van +1% tot +36%. Grootste stijgers zijn de regio’s Gooi- en Vechtstreek, IJsselvechtstreek en Midden-Holland.

Uit de recent gepubliceerde Arbeidsmarktprognose 2012-2013 van UWV komt naar voren dat de landelijke werkgelegenheid naar verwachting daalt in 2012. Ook in 2013 wordt er een afname van het aantal banen voorzien, zij het iets gematigder. Dit heeft gevolgen voor de kansen op de arbeidsmarkt voor mbo-ers. Zij zullen meer moeite hebben om een leerbaan of stageplek te vinden.

Een aanwijzing dat het aantal stagemogelijkheden verder lijkt af te nemen is de daling van het aantal vacatures op mbo-niveau. Omdat veel jongeren gaan werken in het bedrijf waar ze stage hebben gelopen, is een terugloop in het vacatureaanbod een signaal dat er minder stageplekken beschikbaar komen. In vergelijking met een jaar geleden daalde het aantal vacatures volgens SBB met 5%. In de Achterhoek, Gooi- en Vechtstreek, Midden-Gelderland, Midden-Holland, West-Brabant en Zaanstreek-Waterland daalde het aantal vacatures met meer dan 10%. Positieve uitzondering vormen de regio’s IJsselvecht, Midden-Brabant, Noord-, Midden- en Zuid-Limburg, Oost-Utrecht en Rivierenland. In deze regio’s boden werkgevers juist meer vacatures aan op mbo-niveau. In Zuid-Limburg was de toename zelfs 17%.

Lees ook:Meer jongeren zonder werk dan een jaar geleden
Lees ook:Jonge werkzoekende langer zonder baan
Lees ook:Werkzoekende jongere is steeds hoger opgeleid, aldus UWV
Lees ook:Apeldoornse jeugd drinkt een stuk minder
Lees ook:Jongeren zien kansen in bouw en infra over het hoofd

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>