Studenten en ouders willen af van leenstelsel Bussemaker

Elk draagvlak voor het plan van Minister Bussemaker voor een leenstelsel ontbreekt. Dat blijkt uit de definitieve resultaten van de grootschalige enquête studerenmoetkunnen.nl van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) en FNV Jong onder meer dan 6600 scholieren, studenten en ouders. Ruim 88% vindt het huidige plan onacceptabel en driekwart ziet meer in een alternatief zoals studiebelasting.

Bernard Koekoek, vice-voorzitter FNV Jong: “Het kabinet moet terug naar de tekentafel, het huidige voorstel is volstrekt onacceptabel. Niet alleen studenten en scholieren zijn tegen een leenstelsel. Het zijn de ouders die zich nog het meest zorgen maken over een studieschuld en de invloed hiervan op de studiekeuze. Er moet een alternatief komen dat minder talent kost.”

Doorstroom mbo
Kai Heijneman, voorzitter LSVb: “De helft van alle scholieren en mbo-studenten die willen doorgaan, dreigt uit te vallen door het afschaffen van de basisbeurs. Daarmee verliest de Nederlandse kenniseconomie een enorme hoeveelheid talent. Zeker mbo-studenten die ook de keuze hebben om te gaan werken. Super zonde. Studenten die wel de motivatie en het talent hebben om door te studeren, haken met een leenstelsel af door het vooruitzicht van een torenhoge studieschuld”, aldus Heijneman.

Bijbaan
Van de huidige studenten geeft 60% aan dat een bijbaan met het huidige stelsel al ten koste gaat van de eigen opleiding. Ruim tweederde (69.3%) van de studenten en 72% van de scholieren en mbo’ers geeft daarbij aan zonder basisbeurs zeker of waarschijnlijk meer te gaan werken.

Reden leenstelsel
Wat ook de reden is voor het invoeren van leenstelsel, vrijwel niemand kan volledig instemmen. Ruim 72% oordeelt negatief over een leenstelsel om de overheidsfinanciën op orde te krijgen. Over de invoering van een leenstelsel voor investeringen in meer contacturen en minder massaal onderwijs zijn de respondenten iets positiever. Maar zelfs dan kan minder dan een kwart hiermee instemmen.

De enquête is in totaal door 6.659 mensen ingevuld in de periode november 2012 – februari 2013.

Lees ook:LSVb wil duidelijkheid van politiek over studiefinanciering
Lees ook:Studenten zien af van studie door leenstelsel
Lees ook:Demonstratie tegen invoering leenstelsel
Lees ook:Leenstelsel: hoe duur wordt studeren nu echt…
Lees ook:Eindexamenkandidaten: ‘Minister te laat met uitstel sociaal leenstelsel’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>