Leenstelsel: hoe duur wordt studeren nu echt…

Er wordt geschaafd aan de hoofdlijnen van het nieuwe sociaal leenstelsel voor studenten. De meningen in politiek Den Haag zijn sterk verdeeld. Minister Jet Bussemaker (Onderwijs) heeft berekend wat de effecten van het leenstelsel zijn, EenVandaag duikt er vandaag verder in.

Het Bureau Krediet Regisstratie (BKR) maakt zich ernstige zorgen en pleit voor duidelijke rekenvoorbeelden van het sociaal leenstelsel. Uit hun berekeningen blijkt dat de studieschuld 32 procent hoger kan uitvallen dan de berekeningen van het Centraal Planbureau.

Onderwijs wordt, volgens critici van het nieuwe stelsel, minder toegankelijk voor studenten. Sommigen zien zich genoodzaakt uit te wijken naar het buitenland. Maar gaan studenten dat ook doen?

Thomas van der Zwan vertelt in de uitzending zijn verhaal. Hij vertrok naar België om daar zijn tweede bachelor te volgen. In Nederland zou dit €5.000,- kosten, nu betaalt hij ongeveer €500,-. Hans Vossensteyn van de Universiteit van Twente merkt op wat ons staat te wachten met het sociaal leenstelsel. Hij heeft voorbeelden uit andere landen, waaruit blijkt dat prijsprikkels niet veel doen bij studenten.

Nederland 1 – 18.15 uur

Lees ook:Studenten kiezen na uitstel leenstelsel voor tussenjaar
Lees ook:Eindexamenkandidaten: ‘Minister te laat met uitstel sociaal leenstelsel’
Lees ook:Studenten zien af van studie door leenstelsel
Lees ook:Demonstratie tegen invoering leenstelsel
Lees ook:Spijbelen in grensgebied verleden tijd

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>