Studeren in Scandinavië veel goedkoper dan in Nederland

Wie als Nederlandse student goedkoop in het buitenland wil studeren, kan het beste naar Scandinavië vertrekken. Want daar zijn de studiekosten het laagst. Dat blijkt uit onderzoek van beslist.nl, vergelijkingssite én het grootste online winkelcentrum van Nederland. In totaal zijn 21 landen met elkaar vergeleken. In de Verenigde Staten is een student gemiddeld het meeste kwijt aan collegegeld. Nederland zelf bezet de elfde plek.

De hoogte van het collegegeld varieert sterk: voor een jaar studeren in Scandinavië zijn studenten zo’n €100 kwijt, terwijl de kosten voor een studie in de Verenigde Staten al gauw oplopen tot €21.000. De reden voor dit grote verschil is dat je als buitenlandse student een speciaal tarief moeten betalen om een studie te volgen buiten de EU. In de landen buiten de EU worden buitenlandse studenten namelijk niet gesubsidieerd door het land waarin zij studeren. Dit is wél het geval wanneer je binnen de EU gaat studeren; in deze landen heb je het recht om hetzelfde collegegeld te betalen als iemand uit het land zelf.

Behalve met studiekosten krijgen studenten uiteraard ook te maken met de kosten van levensonderhoud. Ook op dit punt scoort De Verenigde Staten het hoogst. Australië, Canada, Nieuw-Zeeland en het Verenigd Koninkrijk zijn ook niet bepaald goedkoop. Hoewel de kosten voor collegegeld bijna 90 procent goedkoper zijn dan in Nederland, zijn de kosten voor levensonderhoud in Scandinavië een stuk duurder. Vooral de kosten voor eten, kleding en uitgaan zijn duurder, alhoewel dit ook sterk afhangt of je verblijft in een grote stad of in een kleine stad.

Via een interactieve infographic kunnen verschillende steden in binnen- en buitenland worden vergeleken met Amsterdam qua collegegeld, kosten voor boodschappen, huurkosten, horeca, consumentenprijsindex en lokale koopkracht. In totaal zijn er 373 steden in 111 landen in kaart gebracht. Bekijk de interactieve infographic Studeren in het buitenland.

Lees ook:CDA wil studenten laten betalen
Lees ook:Toekomst: na je studie 65.000 euro schuld
Lees ook:Wereldwijd studeren met Nederlandse studiefinanciering
Lees ook:Payen bij studieachterstand hbo
Lees ook:Tilburg University’s Twitterwall brengt studenten samen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>