Het drink- en rookgedrag van Europese jongeren

Ik was 15 jaar oud. Wel tevreden met mijn leven, maar ik wilde nieuwe dingen ontdekken. Vrienden imponeren. Ik begon met roken en drinken, omdat ik het "echt lekker" vond. Net als vele andere leeftijdgenoten. Nu kan de Europese jeugd een sigaretje en een drankje ook wel waarderen. Volgens de Telegraaf drinkt 55,9% van de 15-jarige Britse jongens en 48% van de meisjes minimaal 1 keer per week. Hiermee scoren zij het hoogst van de EU. De Nederlandse jongens volgen hen op de voet met 55,6%. Van de Italiaanse 11-jarigen drinkt 18% (bijna 1 op de 5!) minimaal 1 keer per week.

Ook de jeugd in andere landen is niet zo braaf. Maar liefst 88 Procent van de 15-jarige meisjes en 72 procent van de 15-jarige jongens in Litouwen rookt. In Nederland is dit 56 en 57%. Als je het aan mij vraagt, komt dat alleen door de hoge sigarettenprijzen in Nederland. Als de sigaretten hier toen ik 15 was ook een euro (of toen: 2,23 gulden) per pakje kostten, was ik vast nooit gestopt. Verder is de Nederlandse jeugd binnen de EU het meest tevreden over zijn/haar leven. Slechts 5 procent van de Nederlandse meisjes is ontevreden met hun leven. Bovenstaande cijfers vind ik eigenlijk niet heel erg zorgwekkend. Wie zegt namelijk dat jongeren hier ook echt lang mee doorgaan? 1x per week drinken valt op zich ook wel mee. En als ze er nou gelukkig van worden, dan moeten ze vooral hun gang gaan…

Lees ook:Nederlandse jongeren zijn minst vaak dronken
Lees ook:Elke week dronken
Lees ook:Een glaasje fris met…
Lees ook:Jongeren verwonden zichzelf
Lees ook:Doe mij maar light!

6 Reacties // Reageer

6 thoughts on “Het drink- en rookgedrag van Europese jongeren

 1. Chris

  tja, roken doe ik ook dus daar geen mening over maar het drankprobleem is gewoon een kwestie van je kinderen goed opvoeden. Drink gewoon met mate. Harde cijfers, maar is wel te controleren!

    /   Reply  / 
 2. Theo

  Goed opvoeden?? Als jouw ouders zeiden dat je niet mocht drinken, zou jij dat dan ook niet gaan doen als al je vriendjes drinken?? Ik mocht ook niet drinken en roken, maar heb het ook beiden weleens gedaan! Goed voorlichten door ouders is wel belangrijk, maar helemaal tegenhouden kunnen ze het nooit! Dan doe je het toch stiekum?

    /   Reply  / 
 3. Melissa

  idd, ik deed ‘t ook stiekem. maar volgens mij raak je er zelf op een gegeven moment wel op uitgekeken.

    /   Reply  / 
 4. Arnout

  Ik mocht ook niet drinken en roken van mijn ouders, maar het is natuurlijk wel heel spannend om van de verboden vruchten te eten. Het is van ouders een domme zet om kinderen echt iets te verbieden, dat maakt het namelijk alleen maar aantrekkelijker om het tóch te doen. Vandaar dat een goede voorlichting over roken, drinken en ander drugsgebruik waarschijnlijk een veel groter effect heeft, omdat je de kinderen er dan echt over na laat denken ipv het ze te verbieden zonder dat ze écht weten wat het is. Zo begon ik ook.. En van daar gaat het snel bergafwaarts.

    /   Reply  / 
 5. Magali

  Mijn ouders deden er nooit moeilijk over. Ik heb nooit veel alcohol gedronken..alleen op feestjes af en toe!

    /   Reply  / 
 6. kinwai

  volgens mij ligt de percentage van 15-jarige jongeren die drinken in Britanie veel hoger dan 55%

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>