Jongeren hebben weinig moeite met overtreding

Bijna zes op de tien Nederlanders hebben geen morele bezwaren tegen illegaal downloaden. Zonder autopapieren rijden kan volgens een krappe 40% van onze inwoners gewoon door de beugel. En een kwart schroomt niet om tickets van evenementen met winst door te verkopen of een boom te kappen zonder vergunning.

Het zijn met name jongeren die weinig moeite hebben met dergelijke overtredingen. Dit blijkt uit het Nederlands Overtredingen Onderzoek, een representatieve enquete van Trendbox onder een online steekproef van 500 Nederlanders in de leeftijd van 18 jaar en ouder.

Een substantieel aantal Nederlanders, ruim 40%, vindt het prima om meer drank uit het buitenland mee te nemen dan wettelijk is toegestaan. En ook omtrent het smokkelen en illegaal doorverkopen van sigaretten hebben we relatief weinig scrupules. Meer dan 35% van de Nederlanders zegt er geen bezwaar tegen te hebben om meer sigaretten uit het buitenland mee te nemen dan mag, terwijl een kwart deze vervolgens zou doorverkopen. Overigens vindt 17% het prima om sigaretten van iemand te kopen terwijl men de herkomst ervan niet weet.

Financiële overtredingen
Ook met financiële overtredingen gaan we soms relativerend om. Zo zou een derde van de Nederlanders niks zeggen wanneer de Belastingdienst hen per ongeluk teveel geld uitkeert. En wanneer de kassa medewerker zich in ons voordeel vergist, zou een kwart het extra geld zonder pardon aanpakken. Pas als het geld van een andere persoon blijkt te zijn, na een foutieve overschrijving bijvoorbeeld, zou verreweg de meerderheid actie ondernemen. Hoewel bijna één op de tien Nederlanders ook in dat geval niets zou zeggen.

Heeft 13% van de Nederlanders er geen problemen mee om ergens binnen te komen zonder entree te betalen, vindt 12% het prima om kantoorbenodigdheden van de baas mee naar huis te nemen, zegt eenzelfde aantal dat het zonder licht rijden op de (brom)fiets moet kunnen, heeft 11% geen moeite met openbaar dronkenschap, is 10% van mening dat een niet zelf geschreven verslag voor school gewoon kan worden ingeleverd en vindt eveneens 10% het verbouwen van hennepplanten in huis of tuin okay.

Zware vergrijpen
In Nederland hebben we zeer veel moeite (gelukkig) met de echt zware vergrijpen. De top drie van overtredingen die we onacceptabel vinden, ziet er als volgt uit: iemand in elkaar slaan (99%), iemand oplichten (98%) en onder invloed van alcohol/drugs autorijden (98%). Kort daarop volgen de asbak van de auto op straat legen (95%), winkeldiefstal (94%), parkeren op een invalidenplek (87%), onterecht een uitkering ontvangen (87%) en een fiets van een junk kopen (78%).

Onze kerfstok
Onze belangrijkste overtredingen zijn vrij gevarieerd van aard en liggen over het algemeen in lijn met de zaken waar we ons niet zo druk om maken. Bijna 70% van de Nederlanders heeft weleens zonder licht op de (brom)fiets gereden, tweederde heeft illegaal films of muziek van het internet gedownload, ruim 60% is door rood gereden, bijna eenzelfde aantal vergeet soms de autopapieren mee te nemen en ongeveer de helft komt thuis met kantoorartikelen van de baas in zijn/haar tas.

Verontrustender zijn wellicht de volgende cijfers: 16% heeft onder invloed van alcohol auto gereden, 14% heeft iets gestolen uit een winkel en 1% heeft wel eens iemand in elkaar geslagen of opgelicht. Weliswaar lijkt 1% weinig, maar doorgerekend naar totaal Nederland van 18 jaar en ouder komt dit neer op circa 125.000 mensen.

Lees ook:Nederlander heeft gemiddeld 45 euro en 14 cent op zak
Lees ook:‘Holland, Respect Your Neighbours’
Lees ook:Reiservaringen maken veel indruk bij eerste date
Lees ook:Aantal dagelijks rokende jongeren gedaald
Lees ook:Vrouwen: tv in slaapkamer funest voor seksleven

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Jongeren hebben weinig moeite met overtreding

  1. Pingback: Jongeren hebben weinig moeite met overtreding | Jongeren | The Civil Society | Scoop.it

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>