Jongeren (te) optimistisch over eigen financiële toekomst

Foto: Privébezit

Jongeren van 12 tot en met 24 jaar hebben een rooskleurig toekomstbeeld. Bijna twee derde verwacht makkelijk een goede baan te krijgen, het toekomstig netto maandinkomen wordt onrealistisch hoog ingeschat en bijna de helft denkt meer te besteden te hebben dan de eigen ouders. Wel zijn jongeren somber over de Nederlandse economie in 2012. Dit blijkt uit een onderzoek van het Nibud, Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting, en het 1V Jongerenpanel van EenVandaag naar jongeren en hun financiële toekomst.

Het merendeel van de jongeren denkt tussen de 1500-5000 euro per maand te gaan verdienen rond hun 35ste. Ruim een derde echter verwacht een inkomen van meer dan 3000 euro netto per maand. Jongeren van 12 t/m 15 zijn het meest optimistisch: twee op de vijf denkt op zijn 35ste meer dan 5000 euro netto te verdienen. Het Nibud vindt het belangrijk dat jongeren voor hun 18de de waarde van geld leren kennen en zo een realistisch beeld krijgen van hun financiële toekomst. Het instituut ziet hierin een grote rol voor ouders en onderwijs weggelegd. Zij zijn bij uitstek degenen die deze jongeren kunnen helpen financieel inzicht te krijgen.

De meeste jongeren (62%) denken later makkelijk een goede baan te vinden. De jongeren van 21 jaar en ouder zijn hier wat minder positief over. Van hen denkt een derde niet makkelijk een goede baan te krijgen, terwijl 70% van de 12-17-jarigen hier positief over is. 44% van de jongeren denkt later meer te kunnen besteden dan hun ouders.

Veel jongeren (52%) denken dat 2012 economisch slechter zal zijn dan 2011. Ook maakt 52% zich zorgen om de economische toekomst van Nederland. Een derde van de jongeren zegt bewuster met geld om te gaan door de berichten over de economische situatie. De jongeren die pessimistisch zijn over de economische situatie, geven vaker aan bewuster met hun geld om te gaan (60%).

Met de eigen financiële situatie gaat het niet slecht. Ruim 80% van de jongeren had in 2011 evenveel of zelfs meer te besteden dan in 2010. Slechts 15% van de jongeren kreeg in 2011 minder geld van zijn ouders dan in 2010. Onder 18-plussers ligt dit percentage met 24% hoger: een goed teken volgens het Nibud. Ouders laten hun kinderen vanaf deze leeftijd dus financieel op eigen benen staan. Het Nibud heeft voor jongeren van 18 jaar (en hun ouders) het boekje Voor boven de 18 gemaakt, met alles wat deze jongeren moeten weten als ze financieel zelfstandig worden.

Het Nibud adviseert jongeren zich goed voor te bereiden op hun financiële zelfstandigheid. Om jongeren daarbij te helpen heeft het Nibud een speciale website voor scholieren. Deze website is niet alleen informatief voor jongeren zelf, de website kan ook goed gebruikt worden in het onderwijs. Vanaf deze week is er ook een Twitter-account waar scholieren vragen kunnen stellen over hun geldzaken: www.twitter.com/nibudscholieren.

Het onderzoek ‘Jongeren en hun financiële toekomst’ is uitgevoerd middels een digitale vragenlijst, die in december 2011 en januari 2012 aan jongeren is voorgelegd. De respondenten zijn afkomstig uit het 1V Jongerenpanel van EenVandaag. In totaal hebben 1996 in de leeftijd van 12 tot en met 24 jaar personen

Lees ook:Jongeren kunnen niet met geld omgaan
Lees ook:Jongeren verwachten nog steeds gouden bergen
Lees ook:Jongeren zitten krap bij kas
Lees ook:Jongeren hebben veel schulden
Lees ook:Lespakket voor jongeren met schulden

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>