Kinderen vinden thuiswerkende ouders maar niets

Foto: Privébezit

De huidige generatie kinderen groeit op met één of twee werkende ouders. Deze ouders werken niet alleen op kantoor, maar ook thuis en in het weekend. Kinderen vinden dat hierdoor weinig tijd is voor spontaniteit en goed gesprek. Dit blijkt uit het onderzoek ‘Samen zijn, samen doen – de jeugd van 2012’ van Now It’s Our Time onder zo’n 885 kinderen van 6 tot 15 jaar.

Kinderen vinden dat hun ouders te druk zijn. Ze flexwerken veel of werken thuis, ook ‘s avonds en in de weekenden. Er staat altijd wat op de agenda. Er is hierdoor weinig tijd voor spontaniteit en een goed gesprek. Kinderen van twaalf tot vijftien jaar geven aan dat ouders ‘bijna altijd gestrest en chagrijnig zijn’. Een thuiswerkende ouder is erg vervelend als dat betekent dat je stil moet zijn en niet tegen hen mag praten. De scheiding tussen werk en privé is voor deze generatie te vaag. Kinderen geven aan dat hun ouders willen dat zij beter presteren dan zij vroeger deden. In de ogen van de kinderen zijn ouders als gevolg
 daarvan ‘pushy’. Er moet op school en daarbuiten goed gepresteerd worden.

Vrije tijd staat voor kinderen synoniem aan: vrij zijn van verplichtingen en ontspanning. Ze hechten hier veel waarde aan. Kinderen zouden niet zonder vrije tijd kunnen. Volgens de kinderen zouden ze dan vaker gestresst zijn en minder plezier hebben. Middelbare scholieren geven aan dat sinds ze op de middelbare school zitten ze minder vrije tijd hebben. Ze hebben veel huiswerk voor school. Met name de vwo-scholieren geven aan dat ze veel tijd aan schoolwerk (moeten) besteden. Creatieve en sportieve vakken op school zorgen er volgens kinderen voor dat ze even kunnen ontspannen.

Kinderen doen veel in hun vrije tijd, vooral samen met vrienden zijn vinden belangrijk. Waarin de media regelmatig het beeld geeft alsof kinderen alleen nog maar achter beeldschermen zitten zien wij dat ze vooral veel samen doen. Afspreken met vrienden is daarin het belangrijkst, samen met buitenspelen voor de jongere kinderen. Ook internetten en gamen spelen een rol in het leven van kinderen, maar dan ook regelmatig samen met vrienden. Zoals samen op een spelletjes site, of een multiplayer game spelen op een console.

Top drie van activiteiten van kinderen tussen de zes en elf jaar
1. Buitenspelen (52,7%)
2. Afspreken met vrienden (41,2%)
3. Gamen (35%)

Top drie van activiteiten van kinderen tussen de twaalf en veertien jaar:
1. Afspreken met vrienden (55,4%)
2. Internetten (42,8%)
3. Sporten (34,4%) en Gamen (34,0%)

Internet is als water uit de kraan voor kinderen. Ze zijn verbaasd als het er niet is. Internet wordt in de leeftijd van nul tot elf jaar vooral gebruikt voor spelletjes (77,8%). In de leeftijd van twaalf tot veertien jaar is dit vooral social media zoals (71,1%). Filmpjes kijken op YouTube is onder de gehele leeftijdsgroep populair. Ondanks dat twaalf tot veertien jarigen aangeven dat zij met 86,9% een account hebben op Hyves, is Twitter het populairst met 37,2%. 60,4% van de jongeren heeft er een account. Bij de zes tot elf jarigen is dit Hyves het populairst met 38,1%. 58,4% heeft een account op Hyves. Zij geven in gesprekken aan vooral spelletjes te spelen op Hyves.

Tv kijken gebeurt nog steeds veel, gemiddeld kijken de meeste kinderen in de leeftijdsgroep van nul tot vijftien jaar 1 a 2 uur per dag televisie. Ze kijken het meest in het weekend. KRO’s kindertijd is het populairst in de groep nul tot vijf jarigen. Nickelodeon en Disney XD bij zes tot elf jarigen. En de oudste leeftijdsgroep, twaalf tot veertien jaar, kijkt het liefst naar RTL4 en MTV. De oudere kinderen gaven in gesprekken aan weleens televisie te kijken op een mobiel apparaat zoals hun telefoon, iPod, laptop of tablet. Ze kijken op een mobiel apparaat echter voornamelijk filmpjes op YouTube. Sommige kijken via Uitzending Gemist of een website waarop Eredivisie Live gratis te zien is.

Lees ook:Jongeren vinden stemmen vanaf zestien jaar slecht plan
Lees ook:I need friends
Lees ook:Porno met pa en ma
Lees ook:Social media, de valkuilen en voordelen
Lees ook:Ouders, Facebook en privacy

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Kinderen vinden thuiswerkende ouders maar niets

  1. Linda van Doorn

    Zelf ben ik thuis gaan werken om er meer voor de kinderen te zijn. In de praktijk pakt het helaas anders uit……

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>