Slecht kwart Nederlanders maakt back-up van gsm

Foto: Privébezit

Bijna een op de vijf Nederlanders is wel eens een mobiele telefoon kwijtgeraakt door verlies of diefstal. Toch maakt maar een kwart van de Nederlanders een kopie van persoonlijke gegevens zoals contactenlijst, foto’s en video’s om deze veilig te stellen, blijkt uit onderzoek onder 1.800 Nederlanders in opdracht van Vodafone Nederland.

Diefstal leidt niet alleen tot hoge gebruikskosten, maar mogelijk ook tot gegevensmisbruik. Vodafone roept daarom klanten op extra voorzorgsmaatregelen te nemen en heeft voor klanten twee gratis apps beschikbaar gesteld om persoonlijke gegevens te beschermen bij verlies of diefstal. Het afgelopen jaar kreeg de klantenservice van Vodafone circa 55.000 meldingen van klanten die een mobiel zijn kwijtgeraakt.

Uit het onderzoek blijkt dat jongeren de echte sloddervossen zijn. Eenderde van de jongeren tot 30 jaar is zijn of haar mobiele telefoon wel eens kwijtgeraakt. Van de kwijtgeraakte mobieltjes vindt een kwart de weg terug naar de oorspronkelijke eigenaar. Toch maken weinig mensen een kopie van de persoonlijke gegevens op hun mobiele telefoon, zoals een contactenlijst, sms-berichten, foto’s, video’s en kalenderafspraken. Online diensten en apps die het maken van een back-up gemakkelijker maken, worden door slechts één op de tien Nederlanders gebruikt. Ruim veertig procent heeft zijn of haar mobiel niet beveiligd met een wachtwoord of een andere vorm van vergrendeling.

“Het is heel vervelend om je mobieltje kwijt te raken. Ten eerste zijn telefoons duurder dan vroeger. Daarnaast kent vrijwel niemand meer telefoonnummers uit het hoofd en kun je zo belangrijke contacten verliezen. Ten derde zijn de persoonlijke foto’s en filmpjes die op het toestel staan onvervangbaar,” aldus Bart Hofker, directeur consumentenmarkt bij Vodafone Nederland. “Daarnaast is er tegenwoordig een reëel risico van identiteitsdiefstal of gegevensmisbruik waar mensen ook financiële gevolgen van ondervinden. Kortom, wanneer je smartphone gestolen wordt, ligt je hele leven op straat. Dat vraagt om meer voorzorgsmaatregelen.”

Zes tips om je persoonlijke gegevens niet kwijt te raken.

 •  Stel een niet voor de hand liggende code in voor het vergrendelscherm en een andere code voor je simkaart.
 • Maak een (online) kopie van je contacten. Bijvoorbeeld met de Vodafone Contacten Backup app. Deze app is voor iedereen gratis beschikbaar, ongeacht welke provider je gebruikt.
 • Kopieer geregeld de persoonlijke gegevens op je mobiele telefoon zoals foto’s en video’s naar je computer. Veel telefoonfabrikanten leveren hiervoor gratis softwareprogramma’s, zoals iTunes en Blackberry Media sync.
 • Gebruik apps zodat je je smartphone op afstand kunt terugvinden en eventueel je persoonlijke gegevens kunt wissen (zoals de gratis Find My iPhone of de gratis Vodafone Mobile Protect).
 • Als je je toestel kwijt bent, blokkeer je telefoonabonnement dan zo snel mogelijk bij je provider en doe aangifte bij de politie. Hiermee voorkom je hoge gebruikskosten.
 • Wanneer je een telefoon vindt, kun je deze het beste afgeven bij het politiebureau.

 

Onafhankelijk onderzoeksbureau No Ties heeft het onderzoek uitgevoerd onder ruim 1.800 Nederlanders.

Lees ook:Vodafone introduceert Contacten Backup App
Lees ook:Vodafone klanten bellen gratis van 2 tot en met 5 mei
Lees ook:Mannen laten smartphone vallen, vrouwen zijn ‘m kwijt
Lees ook:Overal online met PlayStation Vita en Vodafone
Lees ook:Genieten van HBO Go via 4G Vodafone

1 Reacties // Reageer

One thought on “Slecht kwart Nederlanders maakt back-up van gsm

 1. Arne

  Vooral het backuppen van contacten vind ik een erg goeie tip, dit iets wat ik altijd uitstelde totdat m’n telefoon gejat werd…

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>