Oranje Europees kampioen? Eerst van Duitsland winnen

Volgens ruim een kwart van de jongeren (28%) wordt het Nederlands elftal deze zomer Europees kampioen. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag en Voetbalzone onder 3.600 jongeren van 12 t/m 24 jaar uit het 1V Jongerenpanel. We zullen vanavond dan wel van Duitsland moeten winnen…

Eén op de tien jongeren (11%) voorspelt dat het Nederlands elftal niet verder komt dan de poulefase. Oranje heeft vooral te vrezen van Duitsland en Spanje, denken de jongeren. Zij hadden hun hoop gevestigd op Klaas-Jan Huntelaar, maar Bert van Marwijk verkiest Robin van Persie als spits. Huntelaar is tevens de favoriete voetballer van Oranje van de jongens, van de meiden is dit doelman Maarten Stekelenburg.

Acht op de tien jongeren hebben zin in het EK. De jongens zijn een stuk fanatieker dan de meiden: 60 procent van hen gaat zo veel mogelijk wedstrijden kijken, tegenover slechts 13 procent van de meiden. Toch vinden óók de meiden de voetbalwedstrijden het leukst aan het EK. Bij de meiden staan de saamhorigheid en het nationale gevoel op de tweede en derde plek, bij de jongens zijn dit de spanning en de Oranjefeestjes.

Bijna de helft van de jongeren met smartphone (46%) gaat het EK ook beleven via een EK 2012 app. De helft van de jongens (50%) doet mee met een EK-pool; van de meiden is dit één op de zes. Hoewel de Oranjekoorts dus aardig is toegeslagen, verwachten de jongeren ook ergernissen: meiden gaan zich ergeren aan al het voor- en nabeschouw van deskundigen, terwijl jongens zich juist storen aan schwalbes en slechte scheidsrechters.

De meerderheid van de jongeren (53%) vindt het een goede zaak dat het Nederlands kabinet en het Koninklijk Huis hebben aangegeven het EK voetbal in Oekraïne niet te zullen bezoeken als de situatie daar niet snel verbetert. Ruim tweederde (69%) vindt het schandalig dat een land dat de mensenrechten schaadt, het EK voetbal mag organiseren.

Lees ook:EK Voetbal: Nederland, Duitsland, Portugal en Denemarken
Lees ook:Jongeren hekel aan voetbalbeschouwingen; Oranje verliest
Lees ook:Gezocht: Ballenjongen (m/v) voor Nederlands Elftal!
Lees ook:Meerderheid jongeren vindt zichzelf te dik, 15% overgewicht
Lees ook:Jongeren: Nederlands elftal maakt weinig kans tegen Brazilië

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>