Jongeren vinden stemmen vanaf zestien jaar slecht plan

Een meerderheid (66%) van de jongeren vindt het geen goed plan om al vanaf 16 jaar te mogen stemmen bij de verkiezingen. Dit blijkt uit een onderzoek van actualiteitenprogramma EenVandaag en jongerenorganisatie NJR onder 2.500 jongeren. Ook 16- en 17-jarigen, de groep waar het om gaat, zijn in meerderheid (54%) tegen.

In het verkiezingsprogramma van de PvdA staat dat jongeren vanaf 16 jaar moeten kunnen stemmen. Van alle jongeren is ruim één op de drie (32%) wel voorstander.

Tweederde stelt dat 16- en 17-jarigen niet volwassen genoeg zijn om een stem uit te brengen. Ook vinden ze dat op die leeftijd inzicht en ervaring missen en te beïnvloedbaar zijn. De 16- en 17- jarigen denken er in meerderheid ook zo over.

“Ik ben zelf 16 en weet nog niet veel over politiek. Andere leeftijdsgenoten ook niet. Zo kunnen kinderen makkelijk gemanipuleerd worden door de ouders, terwijl zij niet weten wat die partij wil. En dat kan verkeerd voor hun uitpakken. Ik vind het dus geen goed idee,” aldus een deelnemer.

Wel stelt een krappe meerderheid (51%) van de jongeren dat stemrecht geven een goede manier is om jongeren al op vroege leeftijd te betrekken bij de politiek.

Jongeren van 16 en 17 jaar geven wel een verbeterpunt aan. De helft (49%) vindt dat ze nu op de middelbare school te weinig kennis opdoen over de landelijke politiek; 50% beoordeelt het als voldoende.

Het 1V Jongerenpanel, onderdeel van EENVANDAAG bestaat uit jongeren van 12 tot 24 jaar. Aan dit online onderzoek, gehouden van 29 mei tot 7 juni 2012, deden 2452 jongeren mee. Hiervan zijn 520 jongeren 16 of 17 jaar. De uitslag is gecorrigeerd op leeftijd, geslacht en spreiding over het land.

www.1vjongerenpanel.nl

Lees ook:Jongeren verdeeld over belang jongerenpartijen
Lees ook:Stemmen vanaf 16 jaar
Lees ook:Jongere generaties vinden pensioenstelsel oneerlijk
Lees ook:16- en 17-jarigen mogen van ouders blijven drinken
Lees ook:Jongeren willen paars kabinet met Samsom als premier

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>