Studenten stemmen SP en willen Rutte (VVD) als premier

De SP is de populairste politieke partij onder HBO- en WO-studenten. Met 19,2 procent is de SP de partij waar de meeste studerende Nederlanders op stemmen, gevolgd door de PvdA (16,3 procent) en D66 (15,2 procent). Opvallend is dat de studenten Roemer echter niet als favoriete premier zien.

De vraag ‘Wie wil jij als premier van Nederland?’ beantwoordt 23,6 procent met Rutte. Samsom staat hier op de tweede plaats met 21,5 procent en Roemer sluit de top drie met 17,9 procent. ASA bracht afgelopen week de politieke voorkeur van ruim 820 HBO- en WO-studenten in kaart.

Het minst populair is de PVV, bijna de helft van de studenten wil deze partij absoluut niet in de Tweede Kamer zien. De SGP volgt met afstand op de tweede plek: 10,4 procent wil niet dat deze partij gaat regeren. Deze top drie wordt afgesloten door de VVD, 7,2 procent van de studenten wil deze partij niet in de Kamer. Geert Wilders is de minst populaire lijsttrekker, 62,8 procent wil de PPV-leider niet als premier van Nederland.

Zoals valt te verwachten staan de onderwerpen studiefinanciering (54,3 procent) en de langstudeerboete (50,1 procent) bovenaan de lijst met ‘heel belangrijke’ verkiezingsonderwerpen voor studenten. Daarna volgen de onderwerpen werkgelegenheid (46 procent), zorg (45 procent) en duurzame energie (29,4 procent).

Lees ook:Jongeren Rutte weer premier; ze willen eigen politieke partij
Lees ook:Stemwijzer StudentenBureau: stemadvies voor studenten
Lees ook:Wilders scoort goed bij jongeren
Lees ook:LEF verandert naam in Lijst 17
Lees ook:Nieuwe jongerenpartij van Lijst 0 heet LEF

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>