Beatrix geliefder; jeugd heeft vertrouwen in koning Willem

Koningin Beatrix gaf in haar toespraak aan dat het tijd is voor een nieuwe generatie. Als jongeren mogen kiezen, zien ze Beatrix liever op de troon (31%) dan Willem-Alexander (20%). De helft van de jongeren heeft echter geen voorkeur. Dit blijkt uit het onderzoek van het 1V Jongerenpanel van EenVandaag onder ruim 1.400 jongeren.

Een deelnemer zegt: “Beatrix is een intelligente vrouw die weet wat ze mag en wat ze kan. Ze kent precies de grenzen. En heeft ook nog kennis van zaken. Dat zie ik Willem-Alexander niet zo snel doen.” Beatrix krijgt van de jeugd voor haar rol als koningin het cijfer 8,1.

Koningshuisdeskundige Jeroen Snel: “Opmerkelijk dat ze niet kiezen voor iemand die jonger is. Het heeft denk ik te maken met het vertrouwde, Beatrix is er altijd geweest, en wat gaat het nu worden?”

Populariteit Willem-Alexander
Eén op de vijf jongeren (19%) verwacht dat Willem-Alexander het minder goed gaat doen dan zijn moeder; de grootste groep van 60% denkt dat hij hetzelfde zal presteren. Acht op de tien jongeren hebben vertrouwen in Willem-Alexander als koning.

Een derde (33%) ziet het liefst dat hij zich koning Willem IV gaat noemen; een meerderheid vindt de titel koning Willem-Alexander het beste.

Prinses of koningin Máxima
Het vertrouwen in koningin Máxima is zelfs nog iets hoger dan het vertrouwen in koning Willem-Alexander. Driekwart (74%) vindt het een goede zaak dat de prinses zich na de inhuldiging koningin mag noemen; 21% stelt dat ze titel ‘prinses’ moet houden. Dat de familie van Maxima niet bij de kroning is, vindt de grootste groep deelnemers van 47% een goede zaak.

Het 1V Jongerenpanel, onderdeel van EENVANDAAG, bestaat uit jongeren van 12 tot en met 24 jaar. Aan dit online onderzoek, gehouden op 28 en 29 januari 2013, deden 1.446 jongeren mee. Het onderzoek is verstuurd na de bekendmaking van de abdicatie. De uitslag is gecorrigeerd op leeftijd, geslacht en spreiding over het land. Meer uitslagen van dit onderzoek vindt u op www.1vjongerenpanel.nl.

Lees ook:Jongeren veel vertrouwen in koning Willem-Alexander
Lees ook:Koning Willem-Alexander moet wuiven van Prinses Beatrix
Lees ook:Amalia en Màxima populairst onder jongeren
Lees ook:Maxima mag van meeste jongeren titel Koningin dragen
Lees ook:Hoe denk jij over de kabinetscrisis?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>